Koniec z marnowaniem niesprzedanej żywności

Rządowy projekt ma zakazać utylizacji niesprzedanego jedzenia i ułatwić procedury przekazywania żywności organizacjom charytatywnym
Rząd pracuje nad nową ustawą, która ma przeciwdziałać marnowaniu jedzenia.
Według wstępnych informacji przygotowywany przez gabinet Beaty Szydło projekt ma zakazać supermarketom utylizacji niesprzedanego lub uszkodzonego jedzenia oraz ułatwić procedury przekazywania żywności organizacjom charytatywnym.
Według szacunków w Polsce co roku marnuje się 9 milionów ton jedzenia, z czego 6 milionów marnuje się w sklepach.
Posłuchaj raportu Izabeli Malewskiej
Od 2009 roku przekazywane przez producentów organizacjom charytatywnym darowizny artykułów spożywczych są zwolnione z VAT. Po kolejnej nowelizacji przepisów – w październiku 2013 roku – także sklepy, hurtownicy i firmy cateringowe mogą przekazywać żywność na cele charytatywne bez VAT.
– Jednak mimo to odzew producentów i dystrybutorów jest niewielki – podkreśla Piotr Koprucki z olsztyńskiego Banku Żywności. Przedsiębiorcy nadal wolą zutylizować żywność nie ujawniając jak dużej ilości żywności nie udało się im sprzedać.
Według zapowiedzi nowe przepisy miałyby nałożyć na sklepy obowiązek raportowania ile mają żywności i co się z nią dalej dzieje.
(imal/bsc)