Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dr inż. Iwona Batyk: W ostatnim czasie kuchnia regionalna jest bardzo mocno promowana

Fot. Archiwum Polskiego Radia Olsztyn

 25 sierpnia obchodzimy  Dzień Polskiej Żywności.  O naszych tradycjach kulinarnych opowiadała w Bliższych Spotkaniach doktor inżynier Iwona Batyk – z Wydziału Nauk o Żywności przy Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Kuchnia tradycyjna, regionalna, lokalna. Jaka jest różnica między nimi różnica?

W ostatnich latach bardzo dużo pojawiło się nazw dotyczących właśnie tych produktów żywnościowych, które są związane z tradycją danego regionu i które wytwarzane są w danym regionie. Są charakterystyczne dla konkretnych warunków upraw, hodowli danego regionu –  to jest właśnie kuchnia regionalna, która zresztą jest bardzo silnie promowana. W systemach unijnych znajdują się trzy znaki chronione, oznaczenia geograficzne, chroniona nazwa pochodzenia i gwarantowana tradycyjna specjalność. Z kolei kuchnia tradycyjna czy produkty tradycyjne, są to produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi. Do wyróżniania tych produktów służy lista produktów tradycyjnych. Za tradycyjność uznaje się metody wykorzystywane od minimum 25 lat. Natomiast jeżeli chodzi o żywność lokalną, to jest taka nazwa, która związana jest z ograniczonym zakresem jej produkcji, wytwarzana jest lokalnie przez naszych rolników, producentów.

 

Gość Bliższych Spotkań wyjaśnił także, jaka żywność może zostać zaklasyfikowana jako ekologiczna.

Jest to żywność zdefiniowana w sposób wynikający z wielu ustaw. Surowce, które służą do produkcji żywności ekologicznej, muszą być ściśle określone, ilość tych surowców oraz ich pochodzenie definiują nam żywność ekologiczną. Ale jest to zupełnie inny poziom.

– powiedziała  Iwona Batyk.

Posłuchaj całej rozmowy Agnieszki Lipczyńskiej z Iwoną Batyk.

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Autor: D. Kucharzewska
Redakcja: A. Dybcio

Więcej w żywność, Bliższe spotkania, iwona batyk
Anna Igielska: Granica między nałogiem a uzależnieniem jest bardzo cienka

W Bliższych Spotkaniach Agnieszka Lipczyńska porusza temat cyfrowego detoksu. Czy odcięcie się chociaż na 3 dni od internetu, smartfonu czy komputera ma sens? O tym opowiada...

Zamknij
RadioOlsztynTV