Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 10 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Domowe pączki

Jadali je cesarze rzymscy i faraonowie egipscy. Do Polski przywędrowały dopiero w IX wieku a ich receptura opierała się na cieście chlebowym i słoniną w środku. Dopiero w XVI wieku pączki – bo o nich mowa – zaczęto jadać na słodko. Pierwsze kuliste pączki zrobiła w 1683 roku żona piekarza Krapfa. Gdy Wiedeń oblegali Turcy, wszyscy mężczyźni, włącznie z piekarzem Krapfem wyszli na wały bronić miasta. Wtedy zapobiegliwa gospodyni wpadła na pomysł, by usmażyć kule z ciasta drożdżowego na kształt kul armatnich dla zgłodniałych żołnierzy.

I tak te pierwsze pączki, pozbawione jeszcze cukru i nadzienia, nazywano „krapfen”. I tak zostało w Wiedniu do dziś. Pączki występują pod różnymi postaciami w różnych częściach świata. W Niemczech smaży się berliner pfannkuchen, we Francji – boule de Berlin, w Rosji – poncziki, w Izraelu – sufgania, a na Węgrzech – farsangi fank. Najbardziej znane są amerykańskie doughnuts i mają postać pierścienia z dziurką w środku. A oto przepis na nasze, polskie, domowe pączki według Beaty Obuchowicz:

 

Składniki na około 40 sztuk:

• 1 kg mąki pszennej
• 100 g drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)
• 100 – 150 g cukru
• 500 ml mleka
• 6 żółtek
• 1 całe jajko
• 5 – 6 łyżek oliwy lub 100 g masła
• pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
• 40 ml spirytusu
• sok z cytryny
• pół łyżeczki soli

Ponadto:

• tłuszcz do smażenia
• konfitura do nadzienia
• cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody)

Mąkę przesiać, zrobić w niej dziurkę. W dziurce robimy rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 200 g mąki i pół szklanki mleka. Wyrobić palcami i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem – ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Często nadziewam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą tylką do nadziewania).

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.

Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Posłuchaj audycji:

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
opis
Deszcz euro spadnie na Warmię i Mazury

Uwaga przedsiębiorcy - inwestowanie na Warmii i Mazurach przez najbliższe lata będzie bardziej korzystne, niż w innych regionach Polski. Warmia i Mazury wraz z Podkarpaciem, Podlasiem...

Zamknij
opis
RadioOlsztynTV