Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE
Która ryba zamiast karpia? Posłuchaj porad szefa kuchni
Wśród wigilijnych potraw powinny być ryby. Jak mówił na naszej antenie szef kuchni Dariusz Baryga nie musi to być zawsze tradycyjny karp.
Zdaniem kucharza mazurskie jeziora dają mnóstwo innych propozycji. Jedną z nich jest sandacz – na przykład w sosie porowo-jajecznym. Ale nie tylko.
Fantastycznie sprawdzają się pulpety z płotki, z kaszą jęczmienną. Oczywiście leszcz, z którego możemy zrobić faworki, tradycyjny lin w śmietanie, czy marynowany okoń. Doskonała na wigilijny stół jest także troć
– przekonywał kucharz.
Często głowimy się również nad wyborem głównego składnika do tzw. ryby po grecku. Gość Radia Olsztyn mówił, że mamy kilka sprawdzonych gatunków.
Zazwyczaj dajemy ryby o białym mięsie takie ja dorsz, miruna, czy morszczuk. Sandacz też jest fantastyczny. Wielu kucharzy stawia na mirunę. Jeśli chcemy, aby ryba była smaczna, delikatna, nie za sucha i łagodna w smaku to proponuję sięgnąć po mirunę. To dla mnie sprawdzony pewniak
– wyjaśnił Dariusz Baryga.
Więcej przepisów znajdą Państwo w zakładce audycji Jedzenie pod lupą.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Świniarski
Redakcja: Ł. Sadlak