Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Uczniowie odtworzyli warmińską potrawę ze starej receptury

Fot. D. Grzymska

Warmiński pasztet ze śledzia – to propozycja kulinarna Starostwa Powiatowego w Olsztynie, które kompletuje przepisy na tradycyjne potrawy. Ukażą się w specjalnej książce, promującej powstający Szlak Świętej Warmii.

Szlak Świętej Warmii Powiat Olszyński promuje od 5 lat. – Wraz z nim, różnego rodzaju kunsztyki, które tworzone są na Warmii – powiedział starosta olsztyński Andrzej Abako. W Zespole Szkół im. Mrongowiusza w Olsztynku odbyła się degustacja potrawy. Uczniowie tamtejszego technikum gastronomicznego wraz z opiekunkami odtworzyli potrawę ze starej receptury. Danuta Szulc, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych przyznała, że nie było to łatwe zadanie. Andrzej Abako, dodał, że samorząd szuka producenta, który podejmie się produkcji tego smakołyku. Urzędnicy będą także zachęcać lokalnych restauratorów do wprowadzenia pasztetu ze śledzia do warmińskich kart dań. Produkt zostanie także wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych naszego regionu.

Przepis na pasztet ze śledzi (receptura tradycyjna)

Składniki

50 dkg śledzi + mleko do ich wymoczenia
40-50 dkg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
20-30 dkg cebuli
olej do smażenia
1 całe jajko i 1 żółtko
przyprawy (takie jak do tradycyjnego pasztetu): sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek oraz sos grzybowy.

Ziemniaki ugotować lub upiec. Śledzie namoczyć w mleku przez kilka godzin. Cebulę pokroić i zeszklić lekko na patelni, obficie podlanej olejem. Wyjęte z mleka śledzie osuszyć i wraz z ostudzonymi ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę. Do powstałej masy dodać jajko, żółtko, olej od smażenia cebuli i przyprawy. Wymieszać i przełożyć do podłużnej, odpowiedniej wielkości formy. Przez pierwsze 15 min. piec w temperaturze 200°C, tak by pasztet dostał rumianej skórki, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 min.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko

Więcej w przepis, szlak Świętej Warmii
Zdrowe naturalne kiszonki. Przepis w Jedzeniu pod Lupą

Dziś pod lupę bierzemy kiszonki wielowarzywne. Naturalne kiszonki są zdrowe i wspomagają naszą odporność jesienią i zimą. Kiszonki są kolorowe i zdrowe. Pozwalają odkryć nowe smaki,...

Zamknij
RadioOlsztynTV