Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Jedzenie pod lupą
Zdrowa czekolada? Zobacz przepis
Czekolada wcale nie jest taka straszna, jak malują ją eksperci od fitness. Wszystko zależy od dodatków – im jest ich mniej, tym czekolada zdrowsza.
Jeśli ktoś chce mieć jej jeszcze lepszą wersję, może wypróbować receptury naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi.
Składniki:
– 250g orzechów laskowych;
– 6 czubatych łyżek kakao;
– 4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy;
– pół szklanki mleka roślinnego;
– 10 daktyli.
Przygotowanie:
Orzechy wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na ok. 12 minut. Po wystudzeniu orzechy pozbawiamy skórek. Blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, mleko i pozostałe składniki. Blendujemy wszystko razem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska/D. Baryga