Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Jedzenie pod lupą
Jedzenie pudełkowe. Hit czy kit?
Gotowe obiady w hermetycznie zamkniętym pudełku to alternatywa dla zabieganych. To też dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią czy nie umieją gotować. Ale na dłuższą metę tak się nie da. Słuchaj audycji Jedzenie pod Lupą dziś od 10.
Zdaniem ekspertów trzeba raz na jakiś czas zjeść pyszny, domowy, porządny obiad. I właśnie taki proponuje dziś nasz zaprzyjaźniony kucharz Dariusz Baryga.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe zapiekane z mini pieczarkami, rozmarynem i białym winem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 20 ml sosu sojowego,
- 250 g mini pieczarek,
- świeży rozmaryn,
- 3 szalotki,
- 500 ml bulionu (słoiczek bulion wołowy Winiary),
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- białe wytrawne wino,
- pietruszka natka,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
W misce dobrze wyrobić mięso z majonezem, sosem sojowym, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Z tak wyrobionego mięsa przygotować małe kotleciki i podsmażyć z każdej strony na patelni, na małej ilości oliwy. Podsmażone pulpety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, na maśle, zeszklić szalotkę. Kiedy będzie złocista dodać białe wino i poczekać parę minut aż odparuje. Następnie wrzucić umyte mini pieczarki, bulion chwilę pogotować i na końcu zalać śmietanką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos winny z pieczarkami wylać do pulpetów, dodać świeży rozmaryn i zapiekać ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Autor: D. Grzymska/D. Baryga
Redakcja: Ł. Sadlak