Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jedzenie pudełkowe. Hit czy kit?

Pulpeciki wieprzowo-wołowe

Gotowe obiady w hermetycznie zamkniętym pudełku to alternatywa dla zabieganych. To też dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią czy nie umieją gotować. Ale na dłuższą metę tak się nie da. Słuchaj audycji Jedzenie pod Lupą dziś od 10.

Zdaniem ekspertów trzeba raz na jakiś czas zjeść pyszny, domowy, porządny obiad. I właśnie taki proponuje dziś nasz zaprzyjaźniony kucharz Dariusz Baryga.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe zapiekane z mini pieczarkami, rozmarynem i białym winem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 250 g mini pieczarek,
  • świeży rozmaryn,
  • 3 szalotki,
  • 500 ml bulionu (słoiczek bulion wołowy Winiary),
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • białe wytrawne wino,
  • pietruszka natka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

W misce dobrze wyrobić mięso z majonezem, sosem sojowym, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Z tak wyrobionego mięsa przygotować małe kotleciki i podsmażyć z każdej strony na patelni, na małej ilości oliwy. Podsmażone pulpety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, na maśle, zeszklić szalotkę. Kiedy będzie złocista dodać białe wino i poczekać parę minut aż odparuje. Następnie wrzucić umyte mini pieczarki, bulion chwilę pogotować i na końcu zalać śmietanką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos winny z pieczarkami wylać do pulpetów, dodać świeży rozmaryn i zapiekać ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: D. Grzymska/D. Baryga
Redakcja: Ł. Sadlak

Więcej w jedzenie pod lupą, Darek Baryga
Dyniowy przysmak na jesień w Jedzeniu pod Lupą

Jesień kojarzy nam się z dynią, a ta z kolei zyskuje nowe odsłony kulinarne dzięki pasjonatom, którzy potrafią po mistrzowsku łączyć smaki poprzez dobór przypraw i...

Zamknij
RadioOlsztynTV