Kasze z olejem. Gotuj z nami w Radiu od kuchni!
Kasza gryczana i jaglana, a do tego pełne wartości odżywczych niefiltrowane i nierafinowane oleje – jak wykorzystać je w kuchni? Podpowiadamy w audycji „Radio od kuchni”.
Gościem odcinka był Marek Bieżuński z Firmy Fitness Natura, specjalizującej się w produkcji zdrowej, naturalnej żywności.
Z wytwarzanych przez firmę produktów przygotowaliśmy Galettes, czyli naleśniki gryczane, pierś z indyka w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku oraz pyszny deser z kaszy jaglanej. Było smacznie i zdrowo! Przepisy autorstwa kucharza Maćka Maciejewskiego zamieszczamy poniżej.
Zapraszamy do „Radia od kuchni” w każdą środę od godziny 10. Słuchajcie, gotujcie, smakujcie!
Galettes
Produkty:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- ok. 3 szklanek wody
- dodatki, które można dodać, to szynka, warzywa, jajko, ser itp.
Przygotowanie:
Kaszę zmiel na proszek w młynku do kawy, młynku do zbóż lub użyj gotowej maki gryczanej. Wsyp do miski, zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko, roztopione masło lub olej. Zmiksuj do uzyskania gładkości – konsystencja podobna do mleka skondensowanego. W razie potrzeby dodaj wody, zostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło. Smaż na patelni przetartej olejem.
Deser z kaszy jaglanej
Produkty:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- owoce – banan, maliny, truskawki, borówki
- 0,5 l wody
- orzechy włoskie
- 1 łyżka miodu
- 0,5 l mleka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu, przelej wodą, następie odsącz na sitku. W naczyniu umieść 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, zalej mlekiem, dodaj miód. Wszystko rozdrobnij i wymieszaj przy użyciu blendera. Odłóż borówki i banana. Banana obierz, pokrój na mniejsze części. Pozostałe owoce zblenduj i odparuj nadmiar wody. W razie potrzeby dodaj miód. Sos owocowy wlej na powierzchnię deseru, udekoruj orzechami, kawałkami banana i borówkami.
Pierś z indyka w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku
Składniki:
- podwójna pierś z indyka
- 150 g szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego
- 200 g śmietany 18 lub 30 proc.
- kilka suszonych pomidorów
- olej roślinny
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń błonki i kostki, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Połową wyciśniętego czosnku, oliwą, solą i pieprzem dopraw mięso i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso z każdej strony tak, aby się ścięło. Następnie zdejmij je z patelni i postaw pod przykrywką. Szpinak dokładnie umyj, a następnie wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli brakuje oleju, dolej go trochę. Do szpinaku dodaj czosnek, podlej trochę wodą i duś przez chwilę. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Następnie dodaj śmietanę, jeżeli używasz 18, zahartuj ją, rozmieszaj dobrze. Stopniowo wylej na patelnię całą śmietanę. Zamieszaj z liśćmi szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaj przesmażone mięso, wymieszaj je z sosem i duś przez 2-3 minuty.