Co ślimak wziął na rogi? Posłuchaj audycji „Radio od kuchni”
Winniczek jest największym ślimakiem lądowym w Polsce. Co ciekawe, eksportuje się go z Polski do Francji, gdzie uważany jest za prawdziwy przysmak! W kolejnym odcinku „Radia od kuchni” królowały właśnie polskie ślimaki.
W podróż po ciekawych przepisach zabrali nas tym razem kucharz Dariusz Baryga oraz „Pan Ślimak” Grzegorz Skalmowski – właściciel firmy Snails Garden, czyli Farmy Ślimaków.
Poniżej prezentujemy składniki, z których przygotowaliśmy dania ze ślimaków. Zachęcamy do wspólnego gotowania.
Audycję wspiera Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.
Conchiglioni rigatii (makaron muszle)
Produkty:
• 10 szt. makaronu muszle
• 150 g ślimaków wcześniej ugotowanych
• 1 pomidor z puszki
• 1 papryka
• szynka jamon serrano
• ser grana padano starkowany
• 1 cebula (mała)
• masło do podsmażenia cebuli
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
• oregano do smaku
Przygotowanie:
• wstawiamy wodę na makaron, zagotowujemy i zmniejszamy ogień pod garnkiem, aby makaron za szybko się nie gotował,
• ugotowany makaron studzimy,
• kroimy 1/2 cebuli i podsmażamy na maśle do zeszklenia (powoli) dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek obieramy i siekamy. Po delikatnym podsmażeniu dodajemy ślimaki, doprawiamy solą pieprzem,
• makaron faszerujemy farszem ze ślimakami,
• 1/2 cebuli kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy pomidory z puszki i odparowujemy nadmiar wody po to, aby zagęścić sos. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano,
• zawijamy muszle w szynkę jemon serrano, po czym zapiekamy 2-3 min., w temp 200 stopni (na funkcji grilla),
• podajemy rozlewając sos na dnie, makaron muszle układamy na środku, posypujemy parmezanem.
Ślimaki zapiekane na cukinii z grzybami i kiszoną kapustą
Produkty:
• 200 g ślimaków wcześniej ugotowanych,
• 1 cukinia (średnia),
• 40 g suszonych grzybów,
• 100 g kiszonej kapusty
• 1 cebula (większa),
• sól, pieprz do smaku,
• 4 ziarna ziela angielskiego,
• 2 liście laurowe,
• masło,
• odrobina miodu do przełamania smaku kiszonej kapusty,
• 100 g tarkowanej mozarelli
Przygotowanie:
• grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, następnie wodę wykorzystujemy do podlania kapusty kiszonej,
• kiszoną kapustę gotujemy z liściem i zielem angielskim , jeżeli jest za kwaśna odciskamy ją z soku, ale nie płuczemy,
• grzyby i cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na maśle, dodajemy ślimaki i pokrojoną kapustę kiszoną,
• doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie niewielką ilością miodu,
• cukinię przekrawamy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek, który dodajemy do farszu,
• cukinię solimy, po zroszeniu wycieramy ręcznikiem papierowym,
• cukinię grillujemy, następnie podpiekamy w piekarniku na półtwardo,
• wypełniamy środek farszem, posypujemy mozarellą i zapiekamy w temp 200 stopni (z opcją termoobieg maksymalnie przez 3-4 min do zapieczenia sera).
Ślimaki w sosie z porów podane na plincach
Produkty:
• 100 g ugotowanych ślimaków,
• 1 mały por,
• sól, pieprz,
• 200 ml śmietany 30%,
• 50 ml białego wina,
• 1 pęczek pietruszki (nać),
• 250 g ziemniaków,
• 1 cebula,
• 25 ml mleka,
• 1/2 łyżka mąki pszennej,
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
• 1 jajko.
Przygotowanie:
Plince:
• ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą,
• dodajemy mąkę,
• z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem, dolewając go mniej więcej tyle samo co wody z odciśniętych ziemniaków,
• na końcu doprawiamy solą i pieprzem,
• wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki, które następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Ślimaki w sosie:
• ślimaki podsmażamy z porem, podlewamy winem, a następnie dodajemy śmietanę,
• odparowujemy,
• doprawiamy solą i pieprzem,
• na talerzu układamy plince, a następnie na nie ślimaki, w sosie. Wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Redakcja: Ł. Sadlak