Badania konsorcjum mają pomóc w walce z cukrzycą i otyłością
Tylko wspólną pracą możemy osiągnąć sukces – podkreślali w Olsztynie uczestnicy pierwszego roboczego spotkania Konsorcjum Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia.
Konsorcjum, którego wiodącym partnerem jest Uniwersytet Warmińsko-Mazurki, zrzesza 17 ośrodków badawczych z kraju. Prowadzone badania mają mieć charakter interdyscyplinarny – a to klucz do sukcesu, uważa prof. Wojciech Witkowski z Polskiego Towarzystwa Chirurgii Robotowej:
Badania koordynowane przez konsorcjum mają pomóc m.in. w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak otyłość czy cukrzyca.
Partnerami Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w ramach konsorcjum są m.in. ośrodki badawcze z Warszawy, Wrocławia, Bydgoszczy, Torunia, Lublina, Puław i Białegostoku. (mal/as)