Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Sprawdzą fakty i mity na temat zdrowego odżywiania. Młodzież będzie się szkolić pod okiem olsztyńskich naukowców PAN
Olsztyńscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przygotowali specjalne warsztaty o żywności skierowane do uczniów z regionu.
Przez kilka kolejnych weekendów lutego uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą uczestniczyli w serii warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.
Uczniowie będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia.
Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii i biosensorów. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów żywności wzięło udział już niemal 5 tysięcy osób z całej Polski.
Autor: B.Gajlewska
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy
PRZECZYTAJ TAKŻE
-
Fakty i mity o zdrowych rybach. Eksperci na spotkaniu edukacyjnym w Olsztynie
-
Gruźlica wraca w statystykach. Pulmonolog z Olsztyna o objawach i leczeniu
-
Nowy tysiąc narodzin otwarty. W szpitalu miejskim w Olsztynie urodziła się Marcelinka
-
Ostatni dzień świątecznej zbiórki. Bank Żywności apeluje o wsparcie


























