Ełk, Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
Spore zapasy po grillu? Można je oddać do jadłodzielni

Fot. B. Świerkowska-Chromy
Coraz więcej osób dzieli się nadmiarem jedzenia, które zostaje po świętach i długich weekendach. Do społecznych lodówek można także przynosić kiełbaski z grilla i inne produkty po majówce.
Statystyczny Polak w ciągu roku wyrzuca do kosza 123 kilogramy żywności. Jak powiedział prezydent Ełku Tomasz Andruszkiewicz, inicjatywa społecznych lodówek powstała z myślą o ograniczeniu marnowania żywności.
Co roku marnuje się w Polsce około 5 milionów ton jedzenia. My zachęcamy do tego, żeby skorzystać z możliwości i przekazać jedzenie do jadłodzielni, czyli miejsca, gdzie można podzielić się nadmiarem jedzenia
– zachęcał.
Zamiast wyrzucać nadmiar żywności, lepiej podzielić się z potrzebującymi. W Ełku takie miejsce znajduje się przy ul. Małeckich 3 od strony podwórka. Działa całą dobę.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Zbrożek
Redakcja: P. Jaguszewski