Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rybka, podpłomyki, kartacze. Regionalny kalendarz imprez kulinarnych

Fot. K. Bobrycka

Regionalne dania ze smażoną czy wędzoną rybą przyciągają turystów na Warmię i Mazury. Podczas wakacji w warmińskich i mazurskich miejscowościach można spróbować lokalnych przysmaków przygotowanych przez regionalnych producentów żywności.

W ten weekend odbywa się Mazurski Festiwal Rybny „Rybka na zdrowie”, który jest ważnym punktem programu obchodów Dni Mikołajek.

Festiwal rybny ma długą tradycję. Dla wielu mieszkańców i turystów stanowi ważny przystanek na wakacyjnej mapie. Świeże ryby i oparte na nich produkty regionalne są magnesem przyciągającym gości, a władze regionu od lat są zainteresowane gospodarczym i rekreacyjnym wykorzystaniem zasobów naturalnych w sposób racjonalny.

W popularyzację takiej aktywności co roku włączają się gospodarze Mikołajek i sąsiednich miejscowości. Wielkie Jeziora Mazurskie to nie tylko nasza wizytówka, ale obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Chcemy, aby był on kojarzony z dobrym klimatem – dla żeglarstwa, wędkarstwa, sportu, a także inwestycji, rozwoju przedsiębiorczości i zrównoważonej gospodarki

– powiedział marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Marcin Kuchciński.

Blogerka kulinarna z Olsztyna Agata Grzegorczyk-Wosiek zauważyła, że wyruszając na wakacje chcemy odkrywać historię i kulturę miejsca, do którego zmierzamy.

Chcemy też poznać lokalne smaki, bo są one wyrazem tego, jak się kształtowała kultura w danych miejscach. Na przykład skosztowanie lokalnej zupy może być też początkiem odkrywania regionalnej historii

– dodała.

Obecnie blogerka zakończyła prace nad książką o kulinariach z Warmii sięgając do kuchni pruskiej.

Interesowało mnie, jakie zioła i jagody zbierano w lesie, jakie obrzędy towarzyszyły wyprawom na ryby, jak przygotowywano podpłomyki i dlaczego w kuchni używano oleju lnianego

– podkreśliła Grzegorczyk-Wosiek, namawiając do smakowania lokalnych dań.

Kalendarz Imprez Kulinarnych

Po Mikołajkach wydarzenia będą się odbywały w lipcu i sierpniu kolejno w Pasymiu, Świętajnie, Rozogach, Gołdapi, Żytkiejmach, Olsztynku, Olecku i Elblągu. Na wrzesień organizatorzy zaplanowali jeszcze festiwale w Olsztynie oraz Olszynach z finałem w Kraplewie.

Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Planując wakacje i podróże po Warmii, Mazurach i Powiślu warto zajrzeć na stronę internetową i świadomie skorzystać z naszej oferty kulinarnej

– dodał marszałek  Kuchciński.

24 kwietnia ubiegłego roku sieć powołał zarząd województwa. Celem Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia, co ma być gwarancją jakości dla konsumentów.

Kartacze

Fot. K. Bobrycka

Kluski Warmińskie

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Autor: A. Libudzka/PAP
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w tradycja, jedzenie, region, kulinaria, Dania, Powiśle, Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury, dania regionlne
Coraz mniejsze bezrobocie na Warmii i Mazurach

Spada bezrobocie na Warmii i Mazurach. W maju było na poziomie 7,7 procent. Jak poinformował wicedyrektor do spraw rynku pracy w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Olsztynie Wojciech...

Zamknij
RadioOlsztynTV