Bliższe Spotkania – 22.06.2022
Radio od kuchni oraz atrakcje Olsztyna to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Po przerwie wróciła nasza letnia audycja Radio od kuchni. To już III edycja cyklu kulinarnego emitowanego w każdą środę w godzinach 10-14. W tym roku z radiowego ogródka przeniesiemy się do 10 miejscowości naszego województwa i ugotujemy tam najlepsze potrawy regionalne. Z okazji jubileuszu 70-lecia Radia Olsztyn zaprezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur.
Pierwszy odcinek cyklu realizowany był w restauracji „Cudne Manowce” na Starym Mieście w Olsztynie. Iza Malewska i Dorota Grzymska oraz Tomasz Szmitkowski, właściciel restauracji, zapraszali słuchaczy do wspólnego gotowania tradycyjnych potraw z użyciem lokalnych produktów. Dziś były to karmuszka – mazurska zupa gulaszowa z kwaśną śmietaną, warmińskie dzyndzałki oraz podpłomyk z pieczoną jagnięciną.
Gościem specjalnym dzisiejszego odcinka był prof. Zbigniew Czachorowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, który nie tylko przyrządzał potrawy, ale także przybliżał nam dawną kuchnię regionu.
W Radiu od kuchni nie tylko podpowiedzi, jak gotować smacznie i zdrowo z naciskiem na to, co regionalne i lokalne. O ciekawym projekcie „Na szlaku smaku” mówiła Agata Grzegorczyk-Wosiek, inicjatorka przedsięwzięcia.
W Olsztynie nie tylko można smacznie zjeść, ale także zapoznać się z wieloma ciekawostkami. O źródełku miłości w Lesie Miejskim opowiadała Marta Kruk, przewodnik PTTK z Olsztyna.
Redakcja: M. Rutynowski za D. Kucharzewska