Przepis na risotto w audycji Jedzenie pod lupą
Jak zrobić dobre risotto? W audycji „Jedzenie pod lupą” nasz zaprzyjaźniony kucharz Dariusz Baryga zdradził swój niezawodny przepis.
Przepis na risotto z różnymi dodatkami
Składniki:
• Ryż arborio do risotto – 150 g
• Bulion drobiowy lub warzywny – 1 l
• Wino białe wytrawne – 100 ml
• Szalotka 2 sztuki
• Oliwa – 2 łyżki
• Masło – 2 łyżki,
• Ser Parmigiano
• Dodatki wedle uznania: suszone grzyby, pierś z kurczaka, pęczek szparagów warzywa różnego rodzaju
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę extra virgin i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy suchy ryż i dokładnie mieszamy. Smażymy przez 2-3 minuty, aż każde ziarenko ryżu będzie oblepione tłuszczem i stanie się lekko przezroczyste. Po tym czasie wlewamy na patelnię z ryżem wino, delikatnie mieszamy i czekamy, aż odparuje. Moc palnika powinna być na niskim bądź średnim poziomie – risotto należy przygotowywać powoli.
Gdy wino odparuje, dodajemy stopniowo gorący bulion, ok. połowy szklanki co jakiś czas. Ustawiamy moc palnika na niską i od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Gdy pierwsza część bulionu wchłonie się, dodajemy kolejną porcję i powtarzamy całość do momentu, aż ryż wchłonie cały przygotowany bulion. Będzie to trwało ok. 16 – 20 minut. Gdy bulion się wchłonie, wyłączamy kuchenkę i dodajemy masło ze startym parmezanem, mieszamy. Czekamy aż masło i ser się rozpuszczą. Wtedy danie jest gotowe.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Redakcja: K. Ośko za D. Grzymska, D. Baryga