Wigilia bez karpia? W Jedzeniu pod Lupą o rybnej alternatywie
A może w tym roku odejść od tradycji i na wigilijnym stole postawić inną rybę zamiast karpia? W audycji Jedzenie pod Lupą zaproponujemy przepis na dorsza.
Nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga poleca przepis na dorsza pieczonego w śmietanie z porem i jajkiem.
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza,
- 300 ml śmietany 30 proc.,
- 100 g masła,
- 50 ml oliwy,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- biała część pora,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka czerwonego pieprzu,
- pęczek szczypiorku,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Por kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy por, aż zrobi się miękki, czyli przez około 10-12 minut. Potem wlewamy obie śmietany i mieszamy. Podgrzewamy przez kilka minut, by trochę zredukować sos i dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Filety kroimy w paski o szerokości 5 cm i posypujemy solą. Sos z patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. Dorsz powinien w tym czasie stać się soczysty i delikatny. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem, który doda potrawie nutkę przyjemnej pikanterii.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski