Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wigilia bez karpia? W Jedzeniu pod Lupą o rybnej alternatywie

Fot. fotolia.pl

A może w tym roku odejść od tradycji i na wigilijnym stole postawić inną rybę zamiast karpia? W audycji Jedzenie pod Lupą zaproponujemy przepis na dorsza.

Nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga poleca przepis na dorsza pieczonego w śmietanie z porem i jajkiem.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 100 g masła,
  • 50 ml oliwy,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka czerwonego pieprzu,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Por kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy por, aż zrobi się miękki, czyli przez około 10-12 minut. Potem wlewamy obie śmietany i mieszamy. Podgrzewamy przez kilka minut, by trochę zredukować sos i dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Filety kroimy w paski o szerokości 5 cm i posypujemy solą. Sos z patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. Dorsz powinien w tym czasie stać się soczysty i delikatny. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem, który doda potrawie nutkę przyjemnej pikanterii.

Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rocznica śmierci żołnierzy z bartoszyckiej brygady. Zginęli w Afganistanie

Przed 13 laty w wybuchu miny pułapki zginęło w Afganistanie 5 żołnierzy 20. Bartoszyckiej Brygady Zmechanizowanej. Na pamiątkę tego wydarzenia obchodzony jest Dzień Pamięci o Poległych...

Zamknij
RadioOlsztynTV