Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Ryba z jesiennym risotto według Masterchefa

Sylwia Malinowska z Różnowa w gminie Dywity uwielbia gotować. Ostatnio sprawdziła się w programie Masterchef. Jej potrawami zachwycali się m.in. jurorka Magda Gessler i światowej sławy mistrz kulinarny Gordon Ramsay. Pani Sylwia jest amatorką, ale cały czas rozwija swoją pasję. Jej specjalnością jest kuchnia polska, a dom pachnie wypiekanym własnoręcznie swojskim chlebem. Zresztą w jej ogródku znajduje się nie tylko piec chlebowy, ale i wędzarnia. Pani Sylwia ma jeszcze jedną, nową pasję… gra na saksofonie :).

Dziś w wykonaniu Sylwii Malinowskiej dorsz w sosie szafranowym z jesiennym, dyniowym rosotto.

 

Składniki: Ryba: dorsz, skórka limonki, sól i pieprz oraz klarowane mało do smażenia. Sos: masło klarowane, szalotka, wino, woda szafranowa i śmietana 30-procentowa. Risotto: ryż arborio, por, dynia, wino, bulion, masło, parmezan, sól i pieprz.

Rybę wyfiletować, pozbyć się ości. Zetrzeć na tarce na wiórki skórkę z limonki, posolić, popieprzyć i odstawić. Pokroić por w talarki i wrzucić na roztopione na patelni klarowane masło. Gdy się zeszkli, dosypać szklankę (porcja na 2 osoby) ryżu. Dodać dynię pokrojoną w kostkę. Gdy ryż będzie robił się przezroczysty dolać wina i pozwolić mu odparować. Następnie małymi partiami dolewać bulionu tak, by ryż na patelni był zakryty. Często mieszać i sprawdzać czy jest aldente. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, startym parmezanem i dodać łyżkę masła. W międzyczasie zrobić sos – pokroić szalotkę i zeszklić na klarowanym maśle. Dolać odrobinę wina i odparować. Potem do smaku stopniowo dolewać pół kieliszka wody szafranowej. Na koniec dodać trochę śmietany 30-procentowej. Wodę szafranową przygotowuje się dzień wcześniej z pół łyżeczki pręcików szafranu, zmieszanych z dwoma łyżeczkami wrzącej wody. Rybę smażyć na papierze do pieczenia. Papier kładziemy na suchej patelni a na nim dopiero klarowane masło. Świetny patent – SPRAWDZIŁAM – DZIAŁA – ryba się nie przypali i można ją za pomocą papieru obracać, bez strachu, że się rozleci. Tym sposobem (razem z papierem) możemy zdjąć ją z patelni.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

 

Więcej w ryba, Jadłostacja, dynia, dorsz, szafran, risotto, por
Krem z dyni

Po Halloween w wielu domach pozostały szczerbate dynie. Zróbmy więc z nich prawdziwy użytek. Dynia to warzywo "nafaszerowane" składnikami odżywczymi. Jest niskokaloryczna (10 dag to 28...

Zamknij
RadioOlsztynTV