Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Niedobory witaminy D zwiększają ryzyka cięższego przebiegu COVID-19

Fot. Adobe Stock

Niedobór witaminy D czternastokrotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą – poinformował w piątek dziennik „The Jerusalem Post”, powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.

Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym „PLOS ONE”, wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 procent, podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 procent.

Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2″

– mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.

Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COVID-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy

– tłumaczył współautor badania. – Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa) – dodał.

Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej – informowało „JP”. Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.

Źródło: PAP
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w badania, choroba, witamina d, koronawirus, COVID-19
Szczepienia na Mazurach: powiat ełcki liderem

Od początku roku na wschodzie województwa warmińsko-mazurskiego zaszczepiło się 36,5 tys. mieszkańców. Ponad 9 tys. osób przyjęło dwie dawki szczepionki przeciw COVID-19. Trzecią dawkę szczepionki przyjęło...

Zamknij
RadioOlsztynTV