Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna
Niedobory witaminy D zwiększają ryzyka cięższego przebiegu COVID-19
Niedobór witaminy D czternastokrotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą – poinformował w piątek dziennik „The Jerusalem Post”, powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.
Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym „PLOS ONE”, wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 procent, podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 procent.
Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2″
– mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.
Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COVID-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy
– tłumaczył współautor badania. – Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa) – dodał.
Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej – informowało „JP”. Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.
Źródło: PAP
Redakcja: M. Rutynowski