Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 23 °C pogoda dziś
JUTRO: 23 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Letnie gotowanie w Radiu od kuchni. Kalafior w roli głównej

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska

Przed nami kolejne spotkanie z pyszną radiową kuchnią. Tym razem kucharz Maciej Maciejewski i nasza redakcyjna koleżanka Dorota Grzymska przygotują dania z kalafiora.

W czwartej edycji wakacyjnej audycji Radio od kuchni stawiamy na produkty i potrawy sezonowe. W roli głównej występowały już między innymi: czarny bez, botwina, zielony groszek i jagody.

Tym razem najważniejszy będzie kalafior, z którego wyczarują: frittatę z kalafiorem i cieciorką, krem z kalafiora i ceviche z warzyw oraz stek z kalafiora z delikatnym sosem czosnkowym i kolendrą. Audycji można słuchać w czwartek (27 lipca) od godziny 9 do 14.

PRZEPISY

Frittata z kalafiorem i cieciorką

Frittata z kalafiorem i cieciorką

Frittata z kalafiorem i cieciorką

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 4 jaja
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%, 22%
  • kilka plastrów szynka parmeńska lub innej dojrzewającej wędliny
  • ok 50 g ser grana padano lub inny tego typu ser
  • majeranek do smaku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła (ok. 2 łyżek)
  • 100 g cieciorki
  • prażone płatki migdałów

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Kalafior średniej wielkości myjemy dzielimy na małe różyczki. Jaja wybijamy do miski i mieszamy wraz z jogurtem naturalnym dodajemy przyprawy tj. sól, pieprz, majeranek oraz ser grana padano, czosnek oraz cebulę szalotkę drobno siekamy. Czosnek dodatkowo rozcieramy z odrobiną soli, smażymy na wolnym ogniu z dodatkiem masła aby nie spalić. Mają się zeszklić.

Dodajemy kalafior następnie cieciorkę po delikatnym zrumienieniu przekładamy na małą tortownicę 18 cm do 24 cm, dodajemy szynkę parmeńską porwaną na mniejsze kawałki oraz ser grana padano (można zastąpić ser grana padano serem feta) zalewamy masą jajeczną pieczemy około 20-25 minut w zależności od wysokości frittaty.

Krem z kalafiora i ceviche z warzyw

Krem z kalafiora i ceviche z warzyw

Składniki

  • kalafior mały
  • 4 pietruszki w korzeniu
  • 1/4 korzenia małego selera
  • 2 cebule
  • sól
  • kumin (kmin rzymski)
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka liści kafiru
  • 400 g mleczko kokosowe (opcjonalnie)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia
  • kolendra świeża (mały pęczek)
  • 1/2 limonki
  • 50 ml oliwy
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie

Kalafior myjemy, oddzielamy różyczki (możemy do zupy kremu użyć również tzw. głąba pokrojonego). Korzeń pietruszki, seler, cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temp. 180 st. C. Przekładamy do około litra wrzącej wody i dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości.

W tym czasie przygotowujemy ceviche z warzyw: paprykę (dwa kolory), cukinię, kolendrę, papryczkę chilli, cebulę dymkę kroimy na drobne kosteczki. Nie siekamy! Skrapiamy sokiem z połowy limonki i doprawiamy solą. Mamy uzyskać wytrawny smak – delikatnie kwaśny i słony. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.

Ugotowane warzywa blendujemy. W trakcie miksowania dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku kminem rzymskim. Dekorujemy świeżą kolendrą i ceviche.

Stek z kalafiora z delikatnym sosem czosnkowym i kolendrą

Stek z kalafiora

Składniki

  • kalafior mały
  • ok 100 ml oliwy
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 jaja
  • sok z połowy limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • ostra papryka
  • 100 g masła
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g mąki
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Kalafior myjemy i kroimy na 3 cm plastry, przekładamy do szerokiego garnka i podgotowujemy około 15 min (powinien być półtwardy). Delikatnie wyciągamy i studzimy. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy papryką wędzoną i ostrą. Nacieramy solą, skrapiamy limonką.

Przygotowujemy panierkę w kolejności: mąka, jaja i bułka tarta, obtaczamy i przekładamy na patelnię z mieszanką oliwy i masła (50/50) smażymy do uzyskania miękkości.

Przygotowujemy sos czosnkowy, czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy kolendrę, podajemy z sosem czosnkowym. Posypujemy świeżą kolendrą.

D. Grzymska i M. Maciejewski

Od lewej: M. Maciejewski i D. Grzymska

Więcej w Kalafior
Młodzi mężczyźni z Elbląga zatrzymali „Kalafiora”

W Elblągu dwaj młodzi mężczyźni zatrzymali i przekazali policjantom oszusta i złodzieja, który działał w całej Polsce. W elbląskim szpitalu okradł 84-letniego pacjenta. Wcześniej podał się...

Zamknij
RadioOlsztynTV