Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 20 °C pogoda dziś
JUTRO: 26 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kolejna podróż Radia od Kuchni. Dziś jesteśmy w Tomaszkowie

Fot. K. Bobrycka

Radio od Kuchni odwiedza miejsca, w których serwowane są regionalne dania. Tym razem zapraszamy naszych słuchaczy do Karczmy w Stodole w Tomaszkowie.

Karczma w Stodole w Tomaszkowie to rodzinna restauracja o klimatycznym wystroju, gdzie dania odzwierciedlają swojskie, warmińskie klimaty i tradycje. Karczma w Stodole to niezwykłe miejsce, gdzie historia i tradycja spotykają się z wyśmienitą kuchnią domową. Restauracja mieści się w odrestaurowanej ponadstuletniej stodole, nieopodal warmińskiego drewnianego domu z 1935 roku tworząc niepowtarzalny, malowniczy klimat pełen nostalgii za minionymi czasami, gdzie tradycja staje się żywa.

W karczmie wykorzystywane są rodzinne receptury, przekazywane przez lata przez najbliższych i znajomych. Menu zmienia się według pór roku – to hołd dla natury i dań kuchni warmińskiej, staropolskiej, gdzie każdy kęs jest opowieścią o bogactwie regionu (lasy – grzyby, jagody). Potrawy dostarczają niezapomnianych doznań smakowych. Wnętrze karczmy wypełnione jest przedmiotami codziennego użytku niegdyś używanymi na Warmii. Wnętrze z elementami ceglanych ścian ze starannie zachowanymi belkami przenoszą gości w czasy początku XIX stulecia. Ponadto udostępniane są gościom 2 stare, odrestaurowane powozy, które dodają uroku i autentyczności karczmie.

Czernina z szarymi kluskami

Składniki wywaru:

  • wywar z kaczki,
  • warzywa rosołowe,
  • Polewka Staropolska,
  • suszone owoce: morele, śliwki,
  • porzeczki czerwone,
  • żołądki indycze,
  • mąka pszenna,
  • ocet, sól, pieprz, cukier, majeranek.

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z kaczki, dodajemy warzywa rosołowe oraz pokrojone żołądki indycze. Do smaku dodajemy przyprawy oraz ocet i cukier. Osobno do Polewki Staropolskiej dodajemy trochę octu i mąki pszennej. Blendujemy i dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku.

Składniki szarych klusek:

  • ziemniaki surowe,
  • mąka pszenna,
  • sól.

Przygotowanie:

Obrane, surowe ziemniaki tarkujemy jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy na sitku, odciskamy. Mieszamy z mąką pszenną i solą do smaku i rozkładamy na desce do krojenia. Zsuwamy łyżką porcje klusek na wrzącą osoloną wodę. Wyjmujemy łyżką cedzakową po zagotowaniu.

Pierogi z kurkami i kaszą gryczaną

Składniki ciasta na pierogi:

  • mąka tortowa 1,5 kg,
  • woda gorąca 0,85 l,
  • sól.

Składniki farszu do pierogów:

  • kasza gryczana niepalona biała,
  • cebula,
  • masło,
  • kurki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto na pierogi, z którego odrywamy porcyjki jednakowej wagi (24 g) i robimy z nich kulki. Również farsz odważamy w jednakowych porcjach – po 25 g. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy ręcznie na placuszek, nakładamy farsz i lepimy pieroga z określonym wzorkiem (każdy rodzaj pierogów ma swój ozdobny brzeg). Wrzucamy pierogi na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy po wypłynięciu przez ok. 4 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką usmażoną na maśle. Do kaszy gryczanej niepalonej białej ugotowanej na sypko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażoną na maśle z posiekanymi kurkami, sól, pieprz do smaku.

Gulasz z dziczyzny podany z wytrawnymi knedlami ze śliwkami

Składniki gulaszu:

  • mięso gulaszowe z jelenia,
  • mąka pszenna,
  • musztarda,
  • jałowiec,
  • sól,
  • pieprz,
  • wino czerwone wytrawne,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • czosnek,
  • olej rzepakowy,
  • grzyby suszone, cebulka, masło.

Przygotowanie:

Mięso gulaszowe z jelenia marynujemy 48 h w musztardzie, jałowcu, soli, pieprzu, winie, zielu angielskim, listku laurowym i czosnku. Po wyjęciu z marynaty mięso obsmażamy na oleju rzepakowym i dusimy do miękkości, dodając grzyby suszone (wcześniej namoczone, pokrojone i przesmażone z cebulką dla wydobycia aromatu). Zaprawiamy mąką.

Składniki knedli:

  • ziemniaki gotowane,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • dojrzałe śliwki węgierki,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotowane mieszamy z mąką pszenną (ciasto jak na kopytka), dodajemy sól do smaku. Formujemy okrągłe knedle, wkładając do środka pół śliwki węgierki. Wrzucamy knedle na wrzącą wodę. Po ugotowaniu obtaczamy w bułce tartej wcześniej zmieszanej w rozpuszczonym masłem. Podajemy z gulaszem z dziczyzny okraszonym konfiturą z żurawiny.

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tajemniczy obiekt znaleziony pod Dobrym Miastem [AKTUALIZACJA]

Policjanci przez całą noc zabezpieczali obiekt, który został znaleziony pod Olsztynem. - Może to być balon meteorologiczny, ale odnaleziony przedmiot muszą zbadać specjaliści - podała olsztyńska...

Zamknij
RadioOlsztynTV