Jak przygotować domową konfiturę? O tym w audycji Jedzenie pod Lupą
Lato, owoce i zapasy na zimę. W kolejnej audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga zaproponował naszym słuchaczom przygotowanie konfitury.
Konfitura według przepisu kucharza Darka Barygi.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 100 g cukru
- 400 ml wody
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 4 goździki
Przygotowanie:
Wiśnie umyj i wydryluj. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie. Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz kroplę syropu na talerzyk, powinna mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki. Gotowanie takiego syropu może zająć około 20 minut. Następnie ostrożnie dodaj wiśnie i sok z cytryny.
Całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce wchłoną objętość syropu. Na koniec dodaj goździki. Konfiturę przelej do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Posłuchaj wypowiedzi
Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska