Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak przygotować domową konfiturę? O tym w audycji Jedzenie pod Lupą

Konfitura według przepisu Dariusza Barygi

Lato, owoce i zapasy na zimę. W kolejnej audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga zaproponował naszym słuchaczom przygotowanie konfitury.

Konfitura według przepisu kucharza Darka Barygi.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 100 g cukru
  • 400 ml wody
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 4 goździki

Przygotowanie:

Wiśnie umyj i wydryluj. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie. Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz kroplę syropu na talerzyk, powinna mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki. Gotowanie takiego syropu może zająć około 20 minut. Następnie ostrożnie dodaj wiśnie i sok z cytryny.

Całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce wchłoną objętość syropu. Na koniec dodaj goździki. Konfiturę przelej do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska

Więcej w jedzenie pod lupą
Co można wyczarować z pomidorów? Sprawdź przepis w audycji Jedzenie pod Lupą

Małe, duże, w sałatkach, na kanapce, w zupie, w sosach. Pomidory - kto ich nie lubi!? Pomidory królowały w dzisiejszej audycji Jedzenie pod Lupą, a nasz...

Zamknij
RadioOlsztynTV