Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Co można wyczarować z pomidorów? Sprawdź przepis w audycji Jedzenie pod Lupą

Małe, duże, w sałatkach, na kanapce, w zupie, w sosach. Pomidory – kto ich nie lubi!? Pomidory królowały w dzisiejszej audycji Jedzenie pod Lupą, a nasz zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski podpowiadał, co jeszcze można z nich wyczarować.

Pomidory faszerowane

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 4 małe cebule szalotki
  • 0,5 papryczki pepperoni,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • oliwa
  • 250 g ryżu basmanti, lub jaśminowego
  • 10 0ml białego, wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 70 g rodzynek
  • 50 g orzechów piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • mała szczypta szafranu
  • sól i czarny pieprz
  • 2 kg pomidorów
  • garść liści bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyć, osuszyć i odciąć każdemu z nich czapkę z szypułką. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek, środek zostawić do wykorzystania. Cebulkę, papryczkę pepperoni i czosnek drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodać cebulkę z laską cynamonu i smażyć przez 2-3 minuty, następnie dodajemy czosnek z pepperoni i smażyć kolejną minutę.

Po tym czasie dodajemy ryż, intensywnie mieszamy i dodajemy wino. Zwiększyć ogień, a kiedy wino częściowo odparuje dodawać partiami bulion. Kolejnym krokiem jest dodanie szafranu, rodzynek, orzechów piniowych oraz pozostały miąższ z pomidorów. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Odstawiamy na kolejne 10 min pod przykryciem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do każdego pomidora wkładamy kilka łyżek przygotowanego ryżu, na szczycie układamy liść bazylii przykrywamy odciętą czapką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekać przez 20 – 25 minut.

Uwaga, podany czas może ulec zmianie ze względu na różne odmiany pomidorów. Obserwujemy i wystawiamy gdy skórka się pomarszczy.

Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

Więcej w pomidory
Zamiast pelargonii na balkonie posadź pomidory, ziemniaki i tykwę

O tym, że każda przestrzeń jest dobra do założenia ogrodu, przekonuje dr inż. Mariusz Antolak z Katedry Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Jak mówi, proces...

Zamknij
RadioOlsztynTV