Alkohol… w kosmosie. Badaniami zajmuje się naukowiec z Olsztyna
Czy w kosmosie można znaleźć… alkohol? Okazuje się, że tak i że jest to bardzo istotne dla astronomów.
Takie badania związane z wykrywaniem alkoholu – dokładniej metanolu – razem z grupą 200 naukowców z całego świata prowadzi doktor Mateusz Olech z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Astronomowie przy pomocy radioteleskopów odkryli skupiska metanolu w gazowym dysku otaczającym powstającą masywną gwiazdę. Wykryty metanol pozwala astronom lepiej obserwować to, co dzieje się wokół tworzącego się ciała niebieskiego.
On jest bardzo dobrym narzędziem do badania właściwości małych części tego środowiska. Na falach radiowych świeci dla nas jak taka latarnia, dzięki temu możemy te małe skupiska gazu badać, możemy określić, jak się porusza, jaką ma gęstość, temperaturę
– powiedział doktor Mateusz Olech.
W tym przypadku naukowcy wzięli pod lupę obiekt o nazwie G383-MM1, znajdujący się 22 tysiące lat świetlnych od Ziemi. Analiza zebranych danych pozwoliła stwierdzić, że obłok pyłu i gazu otaczający tworzącą się gwiazdę, układa się w kształt spiralnych ramion. Dla astronomów to cenna wiedza, bo dotychczas nauka nie wyjaśniła do końca procesów formowania się masywnych gwiazd – a trzeba pamiętać, że takie ciała są kolebkami życia we Wszechświecie.
Na samym początku Wszechświata większość materii to był tylko wodór i hel. My tymczasem składamy się głównie z węgla, azotu i tlenu. Skąd to się wzięło? Skąd wziął się krzem i żelazo, z którego składa się nasza Ziemia? No właśnie z masywnych gwiazd, które w swoim wnętrzu produkują te cięższe pierwiastki, a potem – w eksplozjach supernowych na koniec swojego życia – rozsiewają tę materię w galaktykach
– wyjaśnił doktor Olech.
Olsztyński naukowiec zaznacza, że badania, w których brał udział, jeszcze nie przynoszą ostatecznych odpowiedzi, ale zbliżają do udowodnienia jednej z istniejących teorii powstawania takich gwiazd. Wyniki badań zostały zaś opublikowane w Nature – czyli jednym z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych na świecie.
Autor: A. Piedziewicz
Redakcja: K. Ośko