Aktualności, Aplikacja mobilna
Ponad miliard ton żywności trafiło do śmieci. To dane tylko z jednego roku!
Dziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Świadomości na temat Strat i Marnowania Żywności, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Według szacunków ONZ w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafiło do śmieci.
Pomocą w jej odzysku jest coraz częściej stosowany upcykling, wyższa forma recyklingu. Polega na takim wykorzystaniu produktów ubocznych, w którym otrzymuje się produkt wyższej wartości, niż pierwotny. W branży spożywczej przykładem może być przetwarzanie wytłoków z owoców po ich wyciśnięciu.
– Wytłoki to niezwykle bogate źródło bioaktywnych składników o działaniu prozdrowotnym – podkreśla dr hab. Bartosz Fotschki z Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Według szacunkowych danych, rocznie w przetwórstwie owoców i warzyw produkowanych w Polsce jest około 400 tys. ton odpadów. Produkty te najczęściej są wykorzystywane do produkcji kompostu lub biogazu, ale także w kosmetologii.
Autor: B. Gajlewska
Redakcja: A. NIebojewska