Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Braniewo, Aktualności, Aplikacja mobilna, Giżycko, Ostróda, Pisz, Regiony
Nie wyrzucaj. Nadmiar świątecznego jedzenia zostaw w jadłodzielni
Zamiast wyrzucać lepiej się podzielić – zachęcają twórcy jadłodzielni, czyli wspólnych lodówek ustawionych w wielu polskich miastach. Można w nich zostawiać nadmiar jedzenia ze świątecznych stołów.
Takie inicjatywy są nie tylko w największych polskich miastach, ale także m.in. w Olsztynie, Elblągu, Ostródzie, Piszu, Giżycku, Ełku i Braniewie.
Zostawiając jedzenie warto przestrzegać kilku zasad. Należy opisać potrawę, którą umieszcza się w takiej lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i podać datę, do której jedzenie będzie dobre do spożycia. W miarę możliwości warto także zaznaczyć, jaki jest skład potrawy, bo niektóre osoby są uczulone lub nie tolerują pewnych pokarmów.
Według danych Banków Żywności każdego roku w polskich domach marnuje się niemal 5 ton jedzenia.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za IAR