Jakie są zalety jedzenia dziczyzny? Mówili o tym leśnicy i wykładowcy
„Dlaczego dziczyzna?” – pod takim hasłem na strzelnicy w Gutkowie zorganizowano spotkanie dla studentów Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM. Przyszli rolnicy i leśnicy dowiedzieli się między innymi, jakie witaminy oraz mikroelementy zawiera w sobie ten rodzaj mięsa.
Swój wykład przedstawiła między innymi doktor inżynier Małgorzata Krokowska z katedry leśnictwa i ekologii lasu UWM w Olsztynie. Jak podkreśla, dziczyzna to nie tylko mięso dzika.
Na sarny polujemy w trochę innych okresach, więc wiosną i latem możemy sięgać właśnie po sarninę. Jesienią polujemy na jelenie, dziki, tak że w zależności od pory roku, miejsca w naszym kraju, możemy korzystać z mięsa tych gatunków, które wchodzą na listę jako łowne
– wyjaśniła.
Marcin Możdżonek – prezes Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego przyznaje, że nie ma zdrowszego mięsa niż dziczyzna:
Jest ono bardzo delikatne, zdrowe, ma dużo witamin, bardzo mało cholesterolu i, przede wszystkim, nie ma tego hormonu stresu, który towarzyszy zwierzętom, które pozyskuje się w ubojniach
– wskazał.
Do jedzenia dziczyzny zachęcają również Lasy Państwowe. – Mamy taki projekt, który się nazywa „dobre z lasu”. Jako Lasy Państwowe staramy się promować jedzenie dziczyzny. Ja, jako leśnik, również to polecam – powiedział nadleśniczy Nadleśnictwa Kudypy Mariusz Orzechowski.
Leśnictwo cieszy się coraz większym zainteresowaniem studentów.
W tej chwili spośród około 700 studentów z naszego wydziału, około 40 procent to studenci leśnictwa. Leśnictwo ciągle cieszy sie zainteresowaniem – także ze względu na to, że jest dużo lasów w naszym regionie
– przyznał Krzysztof Jankowski, dziekan Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM.
Spotkanie zorganizował Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Olsztynie oraz Koło Naukowe Leśników.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: P. Świniarski
Redakcja: K. Ośko