Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 12 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Radiu od kuchni gościły dziś jagody

Fot. A. Chmielewska

Kolejny odcinek Radia od kuchni i kolejne pyszne dania. Za przygotowanie potraw wyjątkowo odpowiedzialny był kucharz Dariusz Baryga, a niezawodną pomocą nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska.

W trzeci czwartek lipca kucharz Dariusz i redaktor Dorota zwrócili uwagę na owoce leśne, a dokładnie jagody. To one były tematem przewodnim kolejnego odcinka Radia od kuchni.

Pierogi leniwe z sosem z jagód

Składniki:

  •  garść jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g twarogu
  • miód 50g

Przygotowanie:

Do miski wkładamy wszystkie składniki: twaróg, mąkę, żółtko, cukier puder i odrobinę soli. Mieszamy wszystko dokładnie i zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i nadajemy mu owalny kształt. Uformowane ciasto przyciskamy nożem i zaczynamy je ukośnie kroić na małą kostkę. Leniwe gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 minut.
Rozgniatamy jagody, dodajemy łyżkę miodu i kwaśną śmietaną. Leniwe polewamy przygotowanym sosem.

Zupa nic – zupa coś z jagodami

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 3 g mielonego cynamonu
  • 150 g jagód

Przygotowanie:

Jajka myjemy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 40 g cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich cynamon i delikatnie wymieszać. Mleko zagotowujemy z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę waniliową i przy pomocy łyżki nabieramy porcje ubitej piany z białek. Kluski z piany z białek układamy na wrzącym mleku. Po chwili delikatne chmurki piany obracamy na drugą stronę, a następnie wyjmujemy i układamy na talerzu. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na jasną masę i wlewamy do mleka zdjętego z ognia. Podczas wlewania żółtek mleko cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy zupa nic delikatnie zgęstnieje, zalewamy nią pianki z ubitej piany na talerzach. Całość obsypujemy świeżymi jagodami (można je delikatnie rozgnieść).

Sałatka z arbuza z jagodami

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 250 g fety
  • 150 g jagód
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • sok z cytryny i limonki
  • mięta

Przygotowanie:

Dzielimy arbuza – odkrawamy jego skórkę zostawiając tylko czerwony miąższ. Kawałki arbuza kroimy w kostkę nie większą niż na jeden kęs. Tak samo kroimy fetę. Miętę lekko siekamy nożem i układamy na sałatce. Obsypujemy świeżymi jagodami i skrapiamy oliwą. Podajemy chłodną sałatkę z lodówki.

Knedle z jagodami

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 150 g śmietany 18%
  • 150 g jagód
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę, dodajemy jajko oraz mąkę. Wyrabiamy całość rękoma na gładką masę. Stolnicę oprószamy mąką. Z masy ziemniaczanej odrywamy kolejne kawałki i robimy kulki wielkości 3-4 cm. W garnku gotujemy wodę, gotujemy knedle przez ok. 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane śmietaną, posypane cukrem oraz jagodami.

Fot. A. Chmielewska

Zdjęcia: A. Chmielewska/K. Gnyla

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
W tym tygodniu ruszy wypłata wyprawki szkolnej

Obsługa programu "Dobry start" przebiega bardzo sprawnie. Każdego dnia do ZUS wpływają nowe wnioski. Pod koniec tygodnia ruszą wypłaty świadczeń - poinformowała prezes ZUS prof. Gertruda...

Zamknij
RadioOlsztynTV