Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Radiu od kuchni królowały jabłka

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z Radiem od kuchni. Tym razem bohaterem odcinka było… jabłko. Co przygotowali dla nas Dorota Grzymska i Dariusz Baryga? Zdradzamy przepisy na dania z jabłkiem w roli głównej. Kolejny odcinek Radia od kuchni w czwartek od godziny 10.

PRZEPISY

Pudding ryżowy z prażonymi jabłkami

Pudding ryżowy z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 100 g białego ryżu do risotto
  • 1 szklanka mleka
  • 1 wanilia
  • 50 ml miodu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z pomarańczy
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i wlewamy szklankę mleka. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, miód i masło. Mieszamy wszystko i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całe mleko. Kroimy jabłka w niewielką kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy patelnię z ognia i polewamy miodem oraz posypujemy cynamonem.

Wątróbka z jabłkami na chałce

Wątróbka z jabłkami na chałce

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 1 łyżka masła
  • smalec
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 chałka

Przygotowanie:

Wątróbkę smażymy na smalcu i na końcu solimy (pamiętajmy, żeby nie solić wątróbki podczas smażenia – wówczas będzie twarda). Jabłka kroimy na osiem części, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem. Kroimy cebulę w piórka, dodajemy masło i majeranek. Dusimy około 6-7 minut. Dodajemy do tego usmażoną wątróbkę. Opiekamy chałkę na maśle. Całość układamy na podsmażonej chałce.

Jabłka pieczone z chałwą z sosem żurawinowym

Jabłka pieczone z chałwą z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 150 g masła
  • ok. 300 g chałwy
  • migdały w płatkach
  • 50 g żurawiny
  • 200 ml śmietanka 30%
  • 4 żółtka

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. W uzyskane otwory nakładamy po pół łyżeczki masła, a następnie wypełniamy chałwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 35-40 minut. Posypujemy wszystko prażonymi migdałami.

Przygotowanie sosu do jabłek:

Śmietankę 30% redukujemy, dodajemy 2 łyżki żurawiny i łyżkę masła.

Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem

Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże jabłka

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy porcję ciasta. Smażymy na jednej stronie przez około 4-5 minut.

Radio do kuchni – czwarty sezon

I. Malewska

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Radio do kuchni – czwarty sezon

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Radio do kuchni – czwarty sezon

Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Na dziedzińcu olsztyńskiego zamku trwa remont

Na dziedzińcu olsztyńskiego zamku trwają prace związane z Rokiem Mikołaja Kopernika. Odnawiana jest m.in. studnia, zdjęto także zabytkowe drzwi, które zostaną zakonserwowane. Prace zakończą się jesienią. Wielki...

Zamknij
RadioOlsztynTV