W Radiu od kuchni królowały jabłka
Kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z Radiem od kuchni. Tym razem bohaterem odcinka było… jabłko. Co przygotowali dla nas Dorota Grzymska i Dariusz Baryga? Zdradzamy przepisy na dania z jabłkiem w roli głównej. Kolejny odcinek Radia od kuchni w czwartek od godziny 10.
PRZEPISY
Pudding ryżowy z prażonymi jabłkami
Składniki:
- 100 g białego ryżu do risotto
- 1 szklanka mleka
- 1 wanilia
- 50 ml miodu
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z pomarańczy
- 2 jabłka
- cynamon
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i wlewamy szklankę mleka. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok z pomarańczy, miód i masło. Mieszamy wszystko i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całe mleko. Kroimy jabłka w niewielką kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy patelnię z ognia i polewamy miodem oraz posypujemy cynamonem.
Wątróbka z jabłkami na chałce
Składniki:
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 1 łyżka masła
- smalec
- cukier
- sól
- pieprz
- 1 duża czerwona cebula
- 1 chałka
Przygotowanie:
Wątróbkę smażymy na smalcu i na końcu solimy (pamiętajmy, żeby nie solić wątróbki podczas smażenia – wówczas będzie twarda). Jabłka kroimy na osiem części, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem. Kroimy cebulę w piórka, dodajemy masło i majeranek. Dusimy około 6-7 minut. Dodajemy do tego usmażoną wątróbkę. Opiekamy chałkę na maśle. Całość układamy na podsmażonej chałce.
Jabłka pieczone z chałwą z sosem żurawinowym
Składniki:
- 6 jabłek
- 150 g masła
- ok. 300 g chałwy
- migdały w płatkach
- 50 g żurawiny
- 200 ml śmietanka 30%
- 4 żółtka
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. W uzyskane otwory nakładamy po pół łyżeczki masła, a następnie wypełniamy chałwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 35-40 minut. Posypujemy wszystko prażonymi migdałami.
Przygotowanie sosu do jabłek:
Śmietankę 30% redukujemy, dodajemy 2 łyżki żurawiny i łyżkę masła.
Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 3,2%
- łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 duże jabłka
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy porcję ciasta. Smażymy na jednej stronie przez około 4-5 minut.