Mieszkańcy Warmii i Mazur po raz kolejny nie zawiedli! Podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności zebrano prawie 26 ton produktów
Podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności na Warmii i Mazurach zebrano prawie 26 ton produktów żywnościowych. Coroczna akcja organizowana jest przez Bank Żywności w Olsztynie. W tym roku zbiórkę wsparli studenci Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Mieszkańcy regionu chcą dzielić się z potrzebującymi. Magazyn organizacji zapełnił się takimi produktami jak: mąka, cukier, olej, konserwy, makarony, kasze, słodycze, bakalie.
Akcja organizowana była w 32 sklepach w Olsztynie i 173 w regionie, we współpracy z 26 organizacjami partnerskimi. Przy koszach w sklepach stanęło 2,5 tysiąca wolontariuszy. Dodatkowo, akcję wsparli w tym roku studenci UWM, którzy koordynowali zbiórki w sklepach oraz segregowali żywność w magazynie organizacji.
– Dziękuję wszystkim darczyńcom za to, że są z nami od lat i hojnie wspierają akcję – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.
Dziękuję również wspaniałym wolontariuszom ze szkół i organizacji, za ogrom pracy, którą wykonali. Serdecznie dziękuję studentom, którzy w ten sposób mogli zdobyć doświadczenie w wolontariacie. Jednocześnie bardzo pomogli nam w pracy organizacyjnej. Równie serdecznie dziękuję wszystkim pracownikom banku, współpracującym z nami organizacjom, które tworzą zbiórkę, a za chwilę będą dystrybuować żywność. Dziękuję wszystkim instytucjom i firmom, które wspierają nas od lat. Wspólnie działamy na rzecz potrzebujących, na masową skalę
– dodał Marek Borkowski.
Posegregowana żywność jest teraz dystrybuowana do organizacji w regionie. Stamtąd, jeszcze przed świętami, trafi do potrzebujących.
Przekazywane produkty pochodzą zazwyczaj z kilku źródeł: z unijnego programu pomocy żywnościowej, pozyskiwane od sieci handlowych, od hurtowników, producentów – te ostatnie zazwyczaj z krótkim terminem przydatności do spożycia, ale wciąż to pełnowartościowa żywność. Tylko w 2018 roku Bank Żywności w Olsztynie przekazał potrzebującym niemal 2,5 tysiąca ton żywności i wsparł tym samym prawie 54 tysiące osób.
Redakcja: A. Dybcio za Informacją Prasową