Olsztyn, Aktualności, Regiony
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Jury wybrało smaki regionu
Na stoiskach ustawionych wokół zamku, producenci prezentowali m.in. tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego, pieczywo, musztardy, zioła, herbaty i miód od lokalnych pszczelarzy.
Festiwal to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.
Posłuchaj rozmowy Doroty Grzymskiej z pszczelarzem Józefem Zyskiem
Województwo warmińsko-mazurskie posiada w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów regionalnej żywności, co podnosi konkurencyjność i naszą atrakcyjność turystyczną. Celem festiwalu jest promowanie tej idei wśród mieszkańców Warmii i Mazur oraz turystów. Dzięki takim spotkaniom producenci nawiązują także biznesowe kontakty.
Podczas imprezy rozstrzygnięto konkurs na „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Puchar marszałka województwa za najlepszą potrawę regionalną zdobyła Agnieszka Wesołowska z Gościńca Ryński Młyn za zupę szczawiową z pokrzywami i skwarkami oraz bliny z maczanką z grzybów wszelakich.
Posłuchaj rozmowy Krzysztofa Kaszubskiego z Agnieszką Wesołowską
Najlepszym produktem mięsnym okazała się polędwica z rozmarynem przygotowana przez Jarosława Lisa. Mięso peklowane było ponad miesiąc, a przepis na zwycięską polędwicę jest w rodzinie pan Jarosława od kilku pokoleń.
Posłuchaj rozmowy Krzysztofa Kaszubskiego z Jarosławem Lisem
Dziedzictwo kulinarne dodatkowo daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, a także o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów.
Redakcja: K.Piasecka/BSChromy