Aktualności
Rozpoczęto kontrole w sezonowych obiektach gastronomicznych na Warmii i Mazurach
Ze względu na turystyczną atrakcyjność Warmii i Mazur kontrole lokali gastronomicznych trwają praktycznie przez cały rok.
Przed długim majowym weekendem, w obiektach sezonowych, nadzór został zwiększony. Magdalena Woltmanowska kierująca oddziałem higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie przyznaje, że właściciele lokali gastronomicznych coraz bardziej dbają o warunki sanitarno-higieniczne.
W większości objętych nadzorem obiektów sezonowych przeprowadzane są remonty, które mają poprawić stan sanitarno-higieniczny. Magdalena Woltmanowska zauważyła, że w niektórych zakładach stwierdzono zaniedbania personelu jeśli chodzi o utrzymanie czystości, co rzutowało na stan sanitarno-higieniczny obiektów.
Zdarza się również, że pracownicy są zatrudniani bez przygotowania z podstawowych zagadnień higieny.
(KOsko/BSChromy)