Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie  

Sami Swoi z Miczuł z wyróżnieniem w Bitwie Regionów

Fot. KOWR

„Mazurskie Dziady z leśnym twistem” walczyły w Warszawie o najwyższe laury podczas ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów. Mazurskie Dziady to potrawa z ziemniaków z grzybami i topinamburem, zaproponowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Sami Swoi z Miczuł w gminie Banie Mazurskie.

Koło wygrało tym daniem finał wojewódzki. Emocje przed reprezentowaniem regionu na Stadionie Narodowym były ogromne od samego początku.

To dla nas ogromne wyróżnienie, że nasze małe Miczuły możemy pokazać w całej Polsce. Jesteśmy bardzo podekscytowani. Gotujemy już od rana. Przygotowaliśmy potrawy do degustacji i przywieźliśmy jak najwięcej lokalnych produktów

– powiedziała Paulina Barczak z Koła Sami Swoi.

Koło „Sami Swoi” rywalizację zakończyło z wyróżnieniem. Pierwsze miejsce zajęło koło z Zakocia na Mazowszu za „Raki po polsku-derte koty”, drugie – koło w Węglinie w woj. lubelskim za „Nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej”, a trzecie – koło z Wygnanowa w woj. łódzkim za „Żur opoczyński”. Jury przyznało 6. wyróżnień, jedno z nich trafiło do gospodyń z Miczuł na Mazurach.

Finał Bitwy Regionów odbył się na PGE Narodowym w Warszawie, podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w Koło Gospodyń Wiejskich, Bitwa regionów, kuchnia regionalna, Miczuły, Mazury, Polska żywność, grzyby, topinambur, ziemniaki, Festiwal Polskiej Żywności, #KupujŚwiadomie
„Warmińska godka” i lokalna tożsamość. Olsztyn celebruje tradycje regionu

W Olsztynie zorganizowano "Dwudzień warmińsko-mazurski". Cykl wykładów, debat i koncertów poświęconych lokalnej tożsamości, językowi i tradycjom to okazja, by lepiej zrozumieć bogate dziedzictwo regionu i zastanowić...

Zamknij
RadioOlsztynTV