Aktualności, Aplikacja mobilna, Pisz, Regiony
Sami Swoi z Miczuł z wyróżnieniem w Bitwie Regionów
„Mazurskie Dziady z leśnym twistem” walczyły w Warszawie o najwyższe laury podczas ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów. Mazurskie Dziady to potrawa z ziemniaków z grzybami i topinamburem, zaproponowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Sami Swoi z Miczuł w gminie Banie Mazurskie.
Koło wygrało tym daniem finał wojewódzki. Emocje przed reprezentowaniem regionu na Stadionie Narodowym były ogromne od samego początku.
To dla nas ogromne wyróżnienie, że nasze małe Miczuły możemy pokazać w całej Polsce. Jesteśmy bardzo podekscytowani. Gotujemy już od rana. Przygotowaliśmy potrawy do degustacji i przywieźliśmy jak najwięcej lokalnych produktów
– powiedziała Paulina Barczak z Koła Sami Swoi.
Koło „Sami Swoi” rywalizację zakończyło z wyróżnieniem. Pierwsze miejsce zajęło koło z Zakocia na Mazowszu za „Raki po polsku-derte koty”, drugie – koło w Węglinie w woj. lubelskim za „Nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej”, a trzecie – koło z Wygnanowa w woj. łódzkim za „Żur opoczyński”. Jury przyznało 6. wyróżnień, jedno z nich trafiło do gospodyń z Miczuł na Mazurach.
Finał Bitwy Regionów odbył się na PGE Narodowym w Warszawie, podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy
PRZECZYTAJ TAKŻE
-
Mazurskie akweny żyją mimo niskich temperatur. Brak lodu nie oznacza bezpieczeństwa
-
Mazury podzielone w sprawie opłaty turystycznej. Ministerstwo zapowiada zmiany
-
Kasztany na szczytny cel. Mieszkańcy pomagają chorej nastolatce z Rucianego-Nidy
-
W Bezbłędniku Językowym o polszczyźnie, sztucznej inteligencji i mazurskich słówkach




























