W Węgorzewie ruszyła promocja lokalnych potraw
Na Placu Wolności w Węgorzewie zakończył się 9 Festiwal Kultury Łowieckiej. To pierwsza z cyklu 12 wakacyjnych imprez w regionie promujących dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla.
Atrakcji nie brakowało. Od rana trwały turnieje, w tym o laur św. Brunona, zmagania terenowe leśników i myśliwych Hunter Off Road Cup 2014. Ulicami miasta przeszedł kolorowy korowód myśliwych i miłośników łowiectwa.
Najwięcej uwagi przykuwała jednak kuchnia, z które wydawane były dania w pierwszej konkurencji konkursowej. Sześć amatorskich ekip przygotowało potrawy z zająca.
W jury zasiedli m.in znawca kuchni dr Grzegorz Russak i Igor Hutnikiewicz – dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, który przypomina, że dziedzictwo kulinarne promowane dziś w Węgorzewie to nie tylko konkursy kulinarne, ale także stoiska wystawców promujących tradycyjną, naturalna żywność:
(grab/łw)