Kulinarny festiwal w Kurzętniku
Jarmark regionalnych produktów, kulinarne warsztaty oraz spotkanie z aktorami filmu „Piernikowe Serce”. Takie atrakcje czekały na mieszkańców Kurzętnika z okazji dni gminy oraz festiwalu „Polska od Kuchni”.
Do kulinarnej rywalizacji stanęły koła gospodyń wiejskich nie tylko z Warmii i Mazur.
My przyjechałyśmy z Kujaw, z gminy Strzelno w powiecie mogileńskim. Przywiozłyśmy nasz kujawski gulasz, przygotowaną na winie kaszę z grzybami, kluchy na pyrach z kapustą oraz bigos. To są takie nasze lokalne dania. (…) Kuchnia kujawska prezentuje dania skromne, ale treściwe. Kobiety zawsze potrafiły ugotować coś z niczego. Wykorzystywano to, co znajdowało się w ogródkach
– powiedziała Anna Kruszyna z KGW w Bożejewicach.
Kulinarne stoiska to atrakcje, które zostały przygotowane na sobotnie popołudnie, a na scenie wystąpili zaproszeni artyści, wśród nich Jacek Stachursky.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: J. Sulecki
Redakcja: A. Niebojewska



























