Jadłostacja
Spagetti z kurczakiem i ze szpinakiem
Szpinak to najbardziej znienawidzone warzywo przez dzieci i młodzież. Z kolei o młodzieży mówi się, że jest wychowana na fast foodach. Ale to się powoli zmienia. Nie dość, że nasi milusińscy coraz więcej czasu spędzają w kuchni i to nie tylko na jedzeniu, to w dodatku przygotowują potrawy zdrowe i niskokaloryczne. W kuchni wykazują się kreatywnością łącząc przyjemne z pożytecznym. Takim przykładem jest Ola Derowska z Olsztyna, która tradycyjne spagetti połączyła z dietetycznym kurczakiem i zdrowym szpinakiem.
Składniki (dla 2-3 osób):
pierś z kurczaka
paczka makaronu spagetti
opakowanie szpinaku
opakowanie śmietany 18%
kilka łyżek masła
oliwa
czosnek (5-6 ząbków)
papryczka ostra (świeża)
przyprawy: sól, pieprz, curry, zioła do mięs)
Kawałki kurczaka obtoczyć w przyprawach i usmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni rozpuścić 3-4 łyżki masła i poddusić szpinak. Dodać kurczaka, pokrojone: czosnek i papryczkę oraz przyprawy. Pod koniec dolać śmietany, mieszać. Do sosu dodać makaron i na małym ogniu wymieszać. Można podawać z pomidorkami koktailowymi.
Posłuchaj audycji: