Wzmacniacze, konserwanty i ekologia. Jak to pogodzić w przemyśle spożywczym?

Łukasz Kujawa – prezes zarządu firmy Falken Trade w Olsztynie. Fot. W. Chromy
Jakie miejsce mają dodatki funkcjonalne w nowoczesnej produkcji żywności? Gościem audycji Po Pierwsze Gospodarka był Łukasz Kujawa – prezes zarządu firmy Falken Trade z Olsztyna.
To międzynarodowa firma z ponad 20-letnim doświadczeniem, specjalizująca się w sprzedaży dodatków funkcjonalnych do żywności i pasz.
Działamy globalnie, ale zlokalizowani jesteśmy prowincjonalnie. Dodatki do żywności i pasz importujemy z Chin i rozprowadzamy na polskim rynku. Firma prężnie się rozwija i łączy producentów z odbiorcami. Ściągamy też produkty z Indii, Indonezji, Wietnamu i Korei. Z naszych magazynów w Trójmieście prowadzimy dystrybucję na całą Europę
– mówił w Radiu Olsztyn Łukasz Kujawa.
W rozmowie z Wojciechem Chromym jej prezes Kujawa tłumaczył, czym są dodatki funkcjonalne, takie jak konserwanty, przeciwutleniacze, słodziki, regulatory kwasowości czy wzmacniacze smaku i zapachu. Porusza także kwestię ich miejsca w produkcji ekologicznej, wyzwań rynkowych oraz trendów rozwoju tej branży w Polsce.
Nie wszystko da się wyprodukować bez dodatków do żywności (…) To też słodziki, aminiokwasy i witaminy. Paleta jest szeroka i cały czas się poszerza. Dodatki funkcjonalne dodaje się do całej branży spożywczej
– podsumował
Posłuchaj rozmowy Wojciecha Chromego
Autor: W. Chromy
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy