W Wielką Sobotę święciliśmy pokarmy na wielkanocny stół. W koszyczkach królowało jajko, czyli symbol nowego życia
Jajka, chleb i wędlina, ale również sól, czasami ciasto, gałązki bukszpanu i cukrowy baranek, czyli symbol zmartwychwstałego Jezusa. Dziś w kościele katolickim Wielka Sobota, czyli czas oczekiwania na zmartwychwstanie Chrystusa.
Około 40 dni postu i duchowych przygotowań do Wielkanocy. W Wielką Sobotę natomiast – święcenie pokarmów, które mają symboliczne znaczenie. Króluje oczywiście jajko – symbol nowego życia. Jest też sól, która chroni od zepsucia. Chleb symbolizuje ciało Chrystusa, a chrzan siłę.
Wieczorem natomiast w kościołach jest odprawiana Liturgia Paschalna czyli świętowanie zmartwychwstania Chrystusa. Tym samym w kościele katolickim kończy się czas Wielkiego Postu.
Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku, w Polsce przyjął się w XIV wieku.
Posłuchaj relacji Katarzyny Piaseckiej
Autor: K. Piasecka
Redakcja: A. Dybcio