Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Jedzeniu pod Lupą zdrowy majonez do wielkanocnych jajek

Fot. P. Getka

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych jajek z majonezem. Nasz zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski proponuje ich zdrowszy wariant. Wypróbujcie dwa przepisy na majonezy z aquafaby i borowikowy oraz przepis na jajka faszerowane pstrągiem i fetą.

Smacznego jajka!

Majonez z aquafaby

Składniki:

  • 125 ml aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy najlepiej dijon
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki oleju z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka płatków drożdżowych można ale nie trzeba

Wykonanie:

  • wszystkie składniki poza olejem umieszczamy w wysokim naczyniu od blendera
  • miksujemy blenderem ręcznym przez kilka minut (2-3 minuty) na najwyższych obrotach
  • wlewamy olej cienkim strumieniem
  • miksując podnosimy blender góra i dół
  • mieszamy do uzyskania zadowalającej nas gęstości

Majonez borowikowy

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 350–450 ml oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia
  • 40 g suszonych borowików
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • jajko wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz ocet i musztardę
  • miksujemy wszystkie składniki, zaczynając od bardzo wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając
  • do powstałej masy cienką strużką wlewamy olej, cały czas mieszając
  • gdy uzyskamy pożądaną przez nas gęstość, przekładamy majonez do miseczki
  • grzyby mielimy na pył w blenderze na najwyższych obrotach
  • pył delikatnie dodajemy mieszając rózgą do przygotowanego majonezu, odstawiamy na 2 godziny do lodówki

Jaja faszerowane pstrągiem wędzonym, fetą i majonezem borowikowym

Składniki:

  • 10 jaj
  • 1 szt pstrąga wędzonego
  • 1 feta
  • 1/4 szt papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone
  • do smaku majonez borowikowy
  • kiełki rzodkiewki
  • sałata mix

Przygotowanie:

  • jaja gotujemy na twardo, obieramy i wyciągamy żółtka
  • pstrąga obieramy ze skóry i wyciągamy ości
  • mielimy wraz z żółtkami doprawiamy pieprzem
  • ogórek kroimy drobno, paprykę kroimy w cienkie 1 cm paski
  • przekładamy farsz do worka ze szprycą
  • szprycujemy na sałatę mix do środka jaj
  • dekorujemy ogórkiem papryką i fetą pokrojoną w kostkę i kiełkami rzodkiewki
  • majonez można dodać jeszcze na koniec wedle uznania

Posłuchaj Jedzenia pod Lupą

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w Wielkanoc, jajka, przepis, jedzenie pod lupą
Coraz mniej Polaków marnuje jedzenie podczas świąt. Kto wyrzuca żywność?

17 procent Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia podczas świąt wielkanocnych - wynika z sondażu UCE RESEARCH i Grupy Offerista. Większość badanych - ponad 76 procent...

Zamknij
RadioOlsztynTV