W Jedzeniu pod Lupą zdrowy majonez do wielkanocnych jajek
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych jajek z majonezem. Nasz zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski proponuje ich zdrowszy wariant. Wypróbujcie dwa przepisy na majonezy z aquafaby i borowikowy oraz przepis na jajka faszerowane pstrągiem i fetą.
Smacznego jajka!
Majonez z aquafaby
Składniki:
- 125 ml aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy najlepiej dijon
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki oleju z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka płatków drożdżowych można ale nie trzeba
Wykonanie:
- wszystkie składniki poza olejem umieszczamy w wysokim naczyniu od blendera
- miksujemy blenderem ręcznym przez kilka minut (2-3 minuty) na najwyższych obrotach
- wlewamy olej cienkim strumieniem
- miksując podnosimy blender góra i dół
- mieszamy do uzyskania zadowalającej nas gęstości
Majonez borowikowy
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350–450 ml oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia
- 40 g suszonych borowików
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- jajko wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz ocet i musztardę
- miksujemy wszystkie składniki, zaczynając od bardzo wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając
- do powstałej masy cienką strużką wlewamy olej, cały czas mieszając
- gdy uzyskamy pożądaną przez nas gęstość, przekładamy majonez do miseczki
- grzyby mielimy na pył w blenderze na najwyższych obrotach
- pył delikatnie dodajemy mieszając rózgą do przygotowanego majonezu, odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Jaja faszerowane pstrągiem wędzonym, fetą i majonezem borowikowym
Składniki:
- 10 jaj
- 1 szt pstrąga wędzonego
- 1 feta
- 1/4 szt papryki czerwonej
- 2 ogórki kiszone
- do smaku majonez borowikowy
- kiełki rzodkiewki
- sałata mix
Przygotowanie:
- jaja gotujemy na twardo, obieramy i wyciągamy żółtka
- pstrąga obieramy ze skóry i wyciągamy ości
- mielimy wraz z żółtkami doprawiamy pieprzem
- ogórek kroimy drobno, paprykę kroimy w cienkie 1 cm paski
- przekładamy farsz do worka ze szprycą
- szprycujemy na sałatę mix do środka jaj
- dekorujemy ogórkiem papryką i fetą pokrojoną w kostkę i kiełkami rzodkiewki
- majonez można dodać jeszcze na koniec wedle uznania
Posłuchaj Jedzenia pod Lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy