Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Jedzeniu pod Lupą pomysł na wielkanocne jajka

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Czy jajka na wielkanocnym stole muszą być nudne lub ubrane tylko w majonez? Nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga proponuje ich nową odsłonę.

Składniki na pastę z makrelą

  • 5-6 wiejskich jajek
  • 1 makrela wędzona
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 4 średnie korniszony
  • 3 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka musztardy klasycznej
  • 50 g pora
  • sok z cytryny
  • rzeżucha

Przygotowanie

Jajka ugotować z odrobiną soli, by lepiej się obierały. Rozdrabniamy w zależności od gustu – przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo widelcem. Dodajemy makrelę i 2-3 łyżeczki ulubionego majonezu. Odsączamy z zalewy drobno pokrojone korniszony. Dorzucamy 3 łyżeczki prażonych pestek słonecznika i łyżkę musztardy klasycznej.

Patentem Darka Barygi jest dodanie łyżki soku z cytryny i łyżeczki musztardy francuskiej. Jeśli chcemy zaostrzyć pastę, dodajmy pora. Kucharz nie radzi dodawać cebuli, bo wtedy pasta będzie miała krótszy termin do spożycia. Przed podaniem na śniadanie pastę posypać świeżą rzeżuchą.

Posłuchaj audycji Jedzenie pod Lupą

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w Wielkanoc, jajka, przepis
Można przygotować się do świąt i wesprzeć potrzebujących

Trwa Olsztyński Jarmark Wielkanocny. W Kuźni Społecznej przy ul. Kotańskiego kilkudziesięciu wystawców zachęca do przedświątecznych zakupów. Są ozdoby wielkanocne, rękodzieło i atrakcje dla dzieci. W rozmowie...

Zamknij
RadioOlsztynTV