W Jedzeniu pod Lupą pomysł na wielkanocne jajka
Czy jajka na wielkanocnym stole muszą być nudne lub ubrane tylko w majonez? Nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga proponuje ich nową odsłonę.
Składniki na pastę z makrelą
- 5-6 wiejskich jajek
- 1 makrela wędzona
- 2-3 łyżki majonezu
- 4 średnie korniszony
- 3 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka musztardy klasycznej
- 50 g pora
- sok z cytryny
- rzeżucha
Przygotowanie
Jajka ugotować z odrobiną soli, by lepiej się obierały. Rozdrabniamy w zależności od gustu – przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo widelcem. Dodajemy makrelę i 2-3 łyżeczki ulubionego majonezu. Odsączamy z zalewy drobno pokrojone korniszony. Dorzucamy 3 łyżeczki prażonych pestek słonecznika i łyżkę musztardy klasycznej.
Patentem Darka Barygi jest dodanie łyżki soku z cytryny i łyżeczki musztardy francuskiej. Jeśli chcemy zaostrzyć pastę, dodajmy pora. Kucharz nie radzi dodawać cebuli, bo wtedy pasta będzie miała krótszy termin do spożycia. Przed podaniem na śniadanie pastę posypać świeżą rzeżuchą.
Posłuchaj audycji Jedzenie pod Lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy