W Jedzeniu pod Lupą zdrowa wersja golonki i karkówki
Czy można odchudzić golonkę i karkówkę? Są przykładami tłustego, czerwonego mięsa, które niekoniecznie powinno znaleźć się w naszej diecie.
Mistrz kuchni Maciej Maciejewski przygotował dla słuchaczy Radia Olsztyn fit golonkę i fit karkówkę. Jak sobie z tym poradził? Oceńcie sami
Fit golonka
Składniki
- golonka wieprzowa tylna około 1,2 kg
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- łyżeczka soli
Do pieczenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryka wędzona
- pieprz
Przygotowanie
Golonkę myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, tak aby była cała przykryta. Gotujemy około 75 minut na wolnym ogniu. Po zebraniu szumowiny dodajemy obrane warzywa, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Następnie przechodzimy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140°C. Na dnie naczynia żaroodpornego rozrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek na niej układamy golonkę, skórę nacinamy. Golonkę polewamy szklanką bulionu z gotowania i oprószamy przyprawami.
Pieczemy bez przykrycia około godziny podlewając wytworzonym sosem co 15-20 minut.
Fit karkówka pieczona w musztardzie i miodzie
Składniki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy składniki marynatę: miód, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Powstałą marynatę dokładnie smarujemy mięso i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie mięso pieczemy w rozgrzanym do 130 – 140 st. C piekarniku przez około 2,5 – 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym podczas pieczenia sosem.
SMACZNEGO 😉
Posłuchaj przepisów Macieja Maciejewskiego
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska