Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Jedzeniu pod Lupą zdrowa wersja golonki i karkówki

Fot. P. Getka

Czy można odchudzić golonkę i karkówkę? Są przykładami tłustego, czerwonego mięsa, które niekoniecznie powinno znaleźć się w naszej diecie.

Mistrz kuchni Maciej Maciejewski przygotował dla słuchaczy Radia Olsztyn fit golonkę i fit karkówkę. Jak sobie z tym poradził? Oceńcie sami

Fit golonka 

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna około 1,2 kg
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • por
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • łyżeczka soli

Do pieczenia

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • pieprz

Przygotowanie

Golonkę myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, tak aby była cała przykryta. Gotujemy około 75 minut na wolnym ogniu. Po zebraniu szumowiny dodajemy obrane warzywa, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Następnie przechodzimy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140°C. Na dnie naczynia żaroodpornego rozrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek na niej układamy golonkę, skórę nacinamy. Golonkę polewamy szklanką bulionu z gotowania i oprószamy przyprawami.

Pieczemy bez przykrycia około godziny podlewając wytworzonym sosem co 15-20 minut.

Fit karkówka pieczona w musztardzie i miodzie

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy składniki marynatę: miód, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Powstałą marynatę dokładnie smarujemy mięso i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce.

Po tym czasie mięso pieczemy w rozgrzanym do 130 – 140 st. C piekarniku przez około 2,5 – 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym podczas pieczenia sosem.

SMACZNEGO 😉

Posłuchaj przepisów Macieja Maciejewskiego

00:00 / 00:00

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska

Więcej w kucharz, golonka, przepis, Maciej Maciejewski, jedenie
Zdrowy energetyk w audycji Jedzenie pod Lupą

Czy tzw. energetyk może być zdrowy? W audycji Jedzenie pod Lupą nasz zaprzyjaźniony kucharz Dariusz Baryga przedstawił przepis na kreatywny napój energetyczny. Składniki: 2 pomarańcze – obrane...

Zamknij
RadioOlsztynTV