Przepis na pyszne zupki dla dzieci. Słuchaj Jedzenia pod Lupą
Dziś pod lupę bierzemy zupki w słoiczkach dla dzieci. Tak się złożyło, że nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga i jego partnerka kilka miesięcy temu doczekali się synka Leona.
Oboje z Olą Juszkiewicz są doskonałymi kucharzami, dlatego ich synek je zupki z najwyższej półki. Dorota Grzymska poprosiła o najlepszy przepis na zdrową i pożywną zupkę.
Składniki
- 2 ziemniaki
- pół pora
- pół cebuli
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka masła
- litr bulionu
- tymianek
- dodatkowo mozarella
Przygotowanie
Pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Na małym ogniu smażymy przez chwilę cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 2 minut. Następnie zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dorzucamy je do garnka i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Miksujemy na gładką masę.
Ostudzony krem podajemy dziecku. Smacznego.
Posłuchaj przepisu
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy