Tarta z masą cytrynową z przepisu szefa Macieja Maciejewskiego
Do naszego teamu w audycji Jedzenie pod lupą dołączył kucharz Maciej Maciejewski – tak że jesteśmy już w komplecie. Maciek i Darek Baryga będą Państwu co tydzień uchylać rąbka tajemnicy ze swoich autorskich receptur.
Tym razem Maciej Maciejewski proponuje tartę z masą cytrynową.
Składniki:
Ciasto kruche
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 140 g masła zimnego
- 2 żółtka
Masa cytrynowo-limonkowa
- 3 jaja
- 140 g cukru
- laska wanilii
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki zesty z limonki (czyli starta skórka)
Sposób przygotowania:
Tarta:
Na stolnicy przesiej mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj nożem, wymieszaj z mąką i dodaj żółtka. Wszystko razem zagnieć. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj dokładnie masłem. Schłodzone ciasto przełóż do formy i gęsto nakłuwaj widelcem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 C czas pieczenia 20 minut – funkcja piekarnika góra – dół.
Masa cytrynowo – limonkowa:
Do miski wbij jajka i rozbij je trzepaczką. Dodaj cukier, nasionka z wanilii, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę limonkową, wymieszaj. Po upieczeniu ciasta wylej na jego wierzch masę cytrynowo – limonkową.
Podpowiedź – pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania bezy.
Redakcja: A. Niebojewska za D. Grzymska