Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Tarta z masą cytrynową z przepisu szefa Macieja Maciejewskiego

Fot. P. Getka

Do naszego teamu w audycji Jedzenie pod lupą dołączył kucharz Maciej Maciejewski – tak że jesteśmy już w komplecie. Maciek i Darek Baryga będą Państwu co tydzień uchylać rąbka tajemnicy ze swoich autorskich receptur.

Tym razem Maciej Maciejewski proponuje tartę z masą cytrynową.

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140 g masła zimnego
  • 2 żółtka

Masa cytrynowo-limonkowa

  • 3 jaja
  • 140 g cukru
  • laska wanilii
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki zesty z limonki (czyli starta skórka)

Sposób przygotowania:

Tarta:

Na stolnicy przesiej mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli. Zimne masło posiekaj nożem, wymieszaj z mąką i dodaj żółtka. Wszystko razem zagnieć. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj dokładnie masłem. Schłodzone ciasto przełóż do formy i gęsto nakłuwaj widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 C czas pieczenia 20 minut – funkcja piekarnika góra – dół.

Masa cytrynowo – limonkowa:

Do miski wbij jajka i rozbij je trzepaczką. Dodaj cukier, nasionka z wanilii, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę limonkową, wymieszaj. Po upieczeniu ciasta wylej na jego wierzch masę cytrynowo – limonkową.

Podpowiedź – pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania bezy.

00:00 / 00:00

Redakcja: A. Niebojewska za D. Grzymska

Więcej w jedzenie pod lupą, Maciej Maciejewski
Batoniki owsiane według szefa kuchni Darka Barygi

W audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem produktu, który jest „bohaterem”...

Zamknij
RadioOlsztynTV