Ryby, wędliny, miody. Za nami kulinarny festiwal na olsztyńskiej starówce
Ryby, wędliny, miody, ciasta i wiele innych smakołyków stworzonych przez regionalnych producentów – to wszystko na Starym Mieście w Olsztynie, gdzie odbył się Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Organizatorem był samorząd województwa, a marszałek Marcin Kuchciński podkreślał, jak smaczna jest regionalna żywność.
Na pewno świeża, wędzona ryba, na pewno pierogi – dzyndzołki warmińskie to są potrawy, za którymi ja przepadam i każdy powinien spróbować. Nasza kuchnia jest niesłychanie zdrowa, bogata w produkty. Powinniśmy się nią chwalić i rozwijać turystykę kulinarną. Sami jeździmy po różnych regionach i krajach i staramy się jeść w restauracjach potrawy z danego regionu
– mówił marszałek.
Dla każdego coś miłego się znalazło
– dodał Robert Szewczyk, prezydent Olsztyna.
Jedną z atrakcji było wspólne gotowanie z Karolem Okrasą, a na scenie wystąpił Zespół Pieśni i Tańca Kortowo.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: L. Tekielski
Redakcja: M. Rutynowski
Olsztyn gospodarzem Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej [ZDJĘCIA]