Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Ryby, wędliny, miody. Za nami kulinarny festiwal na olsztyńskiej starówce

Fot. L. Tekielski

Ryby, wędliny, miody, ciasta i wiele innych smakołyków stworzonych przez regionalnych producentów – to wszystko na Starym Mieście w Olsztynie, gdzie odbył się Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.

Organizatorem był samorząd województwa, a marszałek Marcin Kuchciński podkreślał, jak smaczna jest regionalna żywność.

Na pewno świeża, wędzona ryba, na pewno pierogi – dzyndzołki warmińskie to są potrawy, za którymi ja przepadam i każdy powinien spróbować. Nasza kuchnia jest niesłychanie zdrowa, bogata w produkty. Powinniśmy się nią chwalić i rozwijać turystykę kulinarną. Sami jeździmy po różnych regionach i krajach i staramy się jeść w restauracjach potrawy z danego regionu

– mówił marszałek.

Dla każdego coś miłego się znalazło

– dodał Robert Szewczyk, prezydent Olsztyna.

Jedną z atrakcji było wspólne gotowanie z Karolem Okrasą, a na scenie wystąpił Zespół Pieśni i Tańca Kortowo.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Autor: L. Tekielski
Redakcja: M. Rutynowski

Olsztyn gospodarzem Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej [ZDJĘCIA]

Więcej w Warmia i Mazury, kulinaria, turystyka kulinarna
Nielegalna praca cudzoziemców na Warmii i Mazurach

Straż graniczna sprawdziła legalność zatrudnienia cudzoziemców na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Od stycznia do maja skontrolowano niemal 2 tysiące 200 obcokrajowców. Okazało się, że 256 osób pracowało...

Zamknij
RadioOlsztynTV