Rolnicy chcą legalnie sprzedawać swoje wyroby
Cała Unia Europejska stawia na żywność wysokiej jakości. Tymczasem, zdaniem rolników, polskie prawo wręcz uniemożliwia jej produkowanie.
Dużo mówi się ostatnio o dobrej jakościowo i zdrowej żywności. Na Warmii i Mazurach – w minionych dwóch tygodniach – temat ten podejmowany był na kilku konferencjach.
Wytwarzanie tradycyjnej żywności jest jednym z kierunków rozwoju unijnej Wspólnej Polityki Rolnej. Tymczasem obowiązujące w Polsce przepisy nie pozwalają na nieskrępowaną produkcję i bezpośrednią sprzedaż wyrobów przygotowanych przez rolników.
Posłuchaj raportu Mai Kwiatkowskiej
Trwają prace nad rozszerzeniem listy produktów pochodzenia roślinnego, takich jak dżemy, czy soki, dopuszczonych do sprzedaży bezpośredniej. Podobne ułatwienia mają też dotyczyć produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego. Celem jest sprzedaż bezpośrednia, taka jak w wielu krajach Unii Europejskiej. Rolnicy mogliby wtedy sprzedawać wytworzone wyroby we własnych gospodarstwach, np. turystom czy lokalnym odbiorcom. Teraz jest to niemożliwe.(kwiat/bsc)