Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania
Co warto jeść i dlaczego? Na to pytanie odpowiedzą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie podczas trzeciego sezonu międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę m.in. na temat zdrowego odżywiania i bezpieczeństwa żywności. Tym razem wydarzenie będzie miało swoją premierę w eterze!
Już 31 sierpnia rusza Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania. W ramach kampanii edukacyjnej realizowanej z Polskim Radiem Olsztyn przygotowano serię dziesięciu audycji, w których naukowcy przybliżą słuchaczom fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania, a także rozprawią się z powszechnymi mitami na temat żywności i żywienia.
Które ryby są najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3? Dlaczego warto regularnie sięgać po kalafior, brokuł czy kalarepę? Kiedy chleb jest najzdrowszy? Czy pleśń jest zawsze szkodliwa? Dlaczego osoby tolerujące gluten nie powinny stosować diety eliminującej to białko? Czy mleko roślinne jest odpowiednie dla małych dzieci? To tylko niektóre z codziennych dylematów konsumentów, o których porozmawiamy na antenie Radia Olsztyn.
Szacuje się, że aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, wśród których są m.in.: otyłość, nadciśnienie i cukrzyca typu II. Tymczasem aż 80% z nas twierdzi, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo (badanie CEBOS 2019). Szum informacyjny wokół prawidłowych nawyków żywieniowych utrudnia nam podejmowanie świadomych decyzji i prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób związanych z nieprawidłową dietą. Realizując kampanię edukacyjną w Radiu Olsztyn, chcemy dotrzeć do konsumentów z rzetelną, opartą na faktach naukowych wiedzą, która pozwoli im dokonywać racjonalnych wyborów żywieniowych i w ten sposób zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny
– mówi Iwona Kieda, koordynatorka projektu #AnnualFoodAgenda.
Od 31 sierpnia do 21 września, w każdy poniedziałek, środę i piątek między godziną 13.00 a 14.00, na antenie Polskiego Radia Olsztyn pojawią się mini audycje z maksimum wiedzy naukowej na temat żywności i zdrowego odżywiania.
Dla wszystkich głodnych wiedzy słuchaczy Organizatorzy przygotowali dodatkowe atrakcje – zachęcamy do śledzenia stron i profili społecznościowych Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Polskiego Radia Olsztyn.