Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Przepis na letni sorbet w Jedzeniu pod Lupą

Darek Baryga i Dorota Grzymska

O czym marzymy w gorące dni, jak nie o zimnych lodach. Tym razem w audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusza Baryga zdradzi przepis na sorbet.

Składniki:

  • 1/2 melona,
  • 1/2 pomarańczy,
  • garść obranych pistacji,
  • 100 ml wody przegotowanej zimnej,
  • 2 łyżki miodu,
  • mięta.

Przygotowanie:

Melona oraz wyfiletowane pomarańcze obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na około 5 godzin. Miętę umyj i osusz, obierz gałązki z listków. Zamrożone owoce zmiksuj z miętą w blenderze, dodaj wodę, miód oraz sok z limonki i zmiksuj na gładką masę. Masę przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na około godzinę. Podawaj udekorowane listkami mięty i pokruszonymi pistacjami.

Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska

Więcej w jedzenie pod lupą
Jak przygotować domową konfiturę? O tym w audycji Jedzenie pod Lupą

Lato, owoce i zapasy na zimę. W kolejnej audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga zaproponował naszym słuchaczom przygotowanie konfitury. Konfitura według przepisu kucharza Darka Barygi....

Zamknij
RadioOlsztynTV