Przepis na letni sorbet w Jedzeniu pod Lupą
O czym marzymy w gorące dni, jak nie o zimnych lodach. Tym razem w audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusza Baryga zdradzi przepis na sorbet.
Składniki:
- 1/2 melona,
- 1/2 pomarańczy,
- garść obranych pistacji,
- 100 ml wody przegotowanej zimnej,
- 2 łyżki miodu,
- mięta.
Przygotowanie:
Melona oraz wyfiletowane pomarańcze obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na około 5 godzin. Miętę umyj i osusz, obierz gałązki z listków. Zamrożone owoce zmiksuj z miętą w blenderze, dodaj wodę, miód oraz sok z limonki i zmiksuj na gładką masę. Masę przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na około godzinę. Podawaj udekorowane listkami mięty i pokruszonymi pistacjami.
Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska