Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce nie zawsze jest wskazane
Lodówka jest najgorszym możliwym miejscem do przechowywania niektórych owoców i warzyw, przekonuje Jane Scotter, która prowadzi biodynamiczną farmę. Jeśli zastanawiamy się, gdzie należy przechowywać poszczególne produkty, pomyślmy, w jakich warunkach wzrastają.
Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce teoretycznie pomaga przedłużyć ich świeżość. Jednak w przypadku niektórych produktów jest to niewskazane.
Zastanów się, gdzie rośnie część warzyw, które spożywasz, i zastosuj zdrowy rozsądek, co do miejsca, w którym je przechowujesz, wyjaśnia na łamach „The Guardian” Jane Scotter, która prowadzi biodynamiczną farmę.
„Zgodnie z tą logiką, ziemniaki, a także cebula, marchew i inne warzywa korzeniowe, są znacznie szczęśliwsze gdzie indziej, np. w dobrze wentylowanej szafce” – wyjaśnia. „Złota zasada jest taka, że jeśli coś zyskało swoją słodycz z natury i dojrzewało w słońcu, nie wkładajmy tego do lodówki” – dodaje.
To oznacza, że miękkie i soczyste owoce nie powinny być trzymane w lodówce. Podobnie jak pomidory – przechowywane w lodówce tracą swój smak.
Niskie temperatury stanowią w przypadku roślin tropikalnych (takich jak pomidor) duży stres. Dochodzi do zmniejszenia aktywności setek genów. Niektóre z nich odpowiadają za syntezę lotnych substancji chemicznych, dzięki którym pomidory są słodsze i mają bogatszy, atrakcyjniejszy aromat.
Wiele z tych enzymów już nigdy nie podejmuje aktywności – nawet jeśli pomidory znów umieścić w temperaturze pokojowej. Testy smakowe potwierdziły, że oziębienie pogarsza ich smak.
W lodówce powinno się przechowywać natomiast zielone warzywa np. sałatę, szpinak. Warzywa liściaste warto przed włożeniem do lodówki umyć w letniej – nigdy zimnej – wodzie.
Autor: PAP Life
Redakcja: A. Podbielska