Poznaliśmy kolejnych finalistów kulinarnej Bitwy Regionów
Roladki z dziczyzny faszerowane kapustą i grzybami – to danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bryńsku wygrało powiatowy etap Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. W Brodowie rywalizowało sześć kół gospodyń wiejskich z okolic Działdowa.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Helenki, które przygotowało kaczkę z warzywami i jabłkiem. Na najniższym stopniu podium stanęły gospodynie Kreatywne Nietosjanki za przygotowanie pstrąga z pieczonym ziemniakiem w sosie kurkowym.
– Chcemy docenić przede wszystkim regionalne smaki. Te przepisy czasami zostają zapomniane. A nasza kuchnia, to dobra kuchnia – mówił Grzegorz Kierozalski, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na Warmii i Mazurach
Przewodnicząca komisji konkursowej Iwona Szulc mówiła na antenie Radia Olsztyn, że dla jurorów liczą się smak, wygląd i wykonanie potrawy z regionalnych produktów. Tradycyjną zupą z tamtych stron jest właśnie karmuszka, którą przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Dębieniu.
Uczestnicy Bitwy Regionów mogli zamienić słowo oraz podzielić się swoimi kulinarnymi popisami z wieloma politykami. Wśród nich byli m.in. senator Bogusława Orzechowska, posłowie Zbigniew Babalski i Robert Gontarz oraz wiceminister Andrzej Śliwka.
W kolejną sobotę (29 lipca) rywalizować będą koła z powiatu ostródzkiego. Konkurs odbędzie się w Lubajnach.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: K. Piasecka
Redakcja: Ł. Sadlak