Koło Gospodyń Wiejskich z Durąga na podium ogólnopolskiego konkursu
Koło Gospodyń Wiejskich z Durąga w gminie Ostróda na podium ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów. Przygotowana przez gospodynie z Durąga dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną zajęła trzecie miejsce.
Bitwa regionów to konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.
– To nasz wielki sukces, który napędza nas to do dalszych działań – powiedziała Magdalena Muraszko z koła. Koło Gospodyń z Durąga wygrało już Bitwę Regionów w 2021 roku. Teraz część nagrody za trzecie miejsce panie przekazały koleżankom z terenów dotkniętych powodzią.
Dwa tysiące złotych z nagrody postanowiłyśmy przekazać gospodyniom z Hajduków Nyskich. One ledwo przyjechały na konkurs. Przed przyjazdem jeszcze rozpakowywały tiry z pomocą dla powodzian
– podkreśliła Muraszko.
Tegoroczny finał Bitwy Regionów odbył się w Gnieźnie. Zwyciężyło Koło Gospodyń Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z Wielkopolski przygotowując gęsinę. Drugie miejsce zajęły panie z koła „Jaktorowskie Turzyce” z Mazowsza, które przygotowały rosół z bażanta.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: K. Ośko