Poznaj ciekawe przepisy na dania z grzybami. Słuchaj Radia do kuchni
Grzyby mogą być składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych, a także świetną bazą dla przetworów. W kolejnym odcinku Radia od kuchni Dorota Grzymska i Dariusz Baryga przygotowali niezwykle aromatyczne dania na bazie grzybów, a szczególnie tak lubianych przez nas kurek.
Pierwsze grzyby (kurki) pojawiają się nawet w maju i czerwcu, ale to na przełomie sierpnia i września, a nawet października zaczyna się „prawdziwy” sezon grzybowy. To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i podgrzybków. W czwartek na naszym stole królowały właśnie dary lasu. Poznajcie przepisy na dania, które ugotowaliśmy.
PRZEPISY
Farszynki z grzybami
Składniki na ciasto:
- 300 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- trochę soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta
Składniki na farsz:
- 150 g grzybów
- ząbek czosnku
- 2 cebule
- pietruszka (nać)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy. Gdy przestygną, obieramy je, przepuszczamy przez maszynkę albo praskę. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki i każdy rozpłaszczamy na dłoni.
Cebulę szklimy na patelni z łyżeczką oleju, dodajemy świeże siekane grzyby. Smażymy przez kilka minut. Układamy trochę farszu na placku, zawijamy i formujemy kulkę, następnie kładziemy je na patelni, smażymy na małej ilości oleju, aż lekko się zarumienią.
Zupa kurkowa
Składniki:
- 300 g kurek
- 2 średnie wielkości cebule
- 2 litry bulionu
- 100 g ziemniaków puree
- 3 łyżki masła
- 100 ml 18% kwaśnej śmietany
- 100 ml 30% słodkiej śmietany
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i kurki. Smażymy około 8 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę kwaśną i słodką, a następnie wszystko mieszamy. Podajemy posypane posiekaną natką lub koperkiem. Gotujemy ziemniaki, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na patelni. Podajemy razem.
Proziaki z pastą grzybową
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 5 g soda oczyszczona
- 1 łyżka cukru
- 150 g serka puszystego
- 150 g grzybów
- 1 duża cebula
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski wraz z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Wbijamy jajko i wlewamy kefir. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wykrawamy z niego kółka. Układamy je na tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Układamy proziaki na ciepłej patelni. Podpiekamy je z każdej strony około 3-4 min .
Grzyby duszone z kwaśną śmietaną, koprem i ciemnym pieczywem
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 g masła
- 1 ciemny chleb
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
- pietruszka
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i kroimy. Czyste grzyby obgotowujemy 10 minut. Na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli przekładamy obgotowane grzyby. Można dolać dodatkowo trochę wywaru. Kiedy grzyby są już miękkie, mieszamy z kwaśną śmietaną. Grzyby w śmietanie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy pietruszką. Danie podajemy z pieczywem.
Redakcja: Ł. Sadlak
Przepisy: D. Baryga
Fot: Ł. Sadlak