Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Poznaj ciekawe przepisy na dania z grzybami. Słuchaj Radia do kuchni

Fot. Ł. Sadlak

Grzyby mogą być składnikiem wielu potraw – przekąsek, zup i dań obiadowych, a także świetną bazą dla przetworów. W kolejnym odcinku Radia od kuchni Dorota Grzymska i Dariusz Baryga przygotowali niezwykle aromatyczne dania na bazie grzybów, a szczególnie tak lubianych przez nas kurek.

Pierwsze grzyby (kurki) pojawiają się nawet w maju i czerwcu, ale to na przełomie sierpnia i września, a nawet października zaczyna się „prawdziwy” sezon grzybowy. To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i podgrzybków. W czwartek na naszym stole królowały właśnie dary lasu. Poznajcie przepisy na dania, które ugotowaliśmy.

PRZEPISY

Farszynki z grzybami

Farszynki z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 300 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • trochę soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Składniki na farsz:

  • 150 g grzybów
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • pietruszka (nać)

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy. Gdy przestygną, obieramy je, przepuszczamy przez maszynkę albo praskę. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki i każdy rozpłaszczamy na dłoni.

Cebulę szklimy na patelni z łyżeczką oleju, dodajemy świeże siekane grzyby. Smażymy przez kilka minut. Układamy trochę farszu na placku, zawijamy i formujemy kulkę, następnie kładziemy je na patelni, smażymy na małej ilości oleju, aż lekko się zarumienią.

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 2 średnie wielkości cebule
  • 2 litry bulionu
  • 100 g ziemniaków puree
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml 18% kwaśnej śmietany
  • 100 ml 30% słodkiej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i kurki. Smażymy około 8 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę kwaśną i słodką, a następnie wszystko mieszamy. Podajemy posypane posiekaną natką lub koperkiem. Gotujemy ziemniaki, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na patelni. Podajemy razem.

Proziaki z pastą grzybową

Proziaki z pastą grzybową

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g soda oczyszczona
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g  serka puszystego
  • 150 g grzybów
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę do miski wraz z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Wbijamy jajko i wlewamy kefir. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wykrawamy z niego kółka. Układamy je na tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Układamy proziaki na ciepłej patelni. Podpiekamy je z każdej strony około 3-4 min .

Grzyby duszone z kwaśną śmietaną, koprem i ciemnym pieczywem

Grzyby duszone z kwaśną śmietaną, koprem i ciemnym pieczywem

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 1 ciemny chleb
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
  • pietruszka

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i kroimy. Czyste grzyby obgotowujemy 10 minut. Na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli przekładamy obgotowane grzyby. Można dolać dodatkowo trochę wywaru. Kiedy grzyby są już miękkie, mieszamy z kwaśną śmietaną. Grzyby w śmietanie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy pietruszką. Danie podajemy z pieczywem.

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

I. Malewska

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Radio do kuchni – czwarty sezon

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

I. Malewska

D. Grzymska

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Redakcja: Ł. Sadlak
Przepisy: D. Baryga
Fot: Ł. Sadlak

Więcej w grzyby, Dorota Grzymska, Maciej Maciejewski
Jagody zamiast grzybów? Trudny sezon dla grzybiarzy

Sezon grzybowy w sierpniu powinien już się rozkręcać, a tymczasem darów lasu jest wciąż jak na lekarstwo. Grzybiarze narzekają, że z lasów wracają z pustymi koszykami....

Zamknij
RadioOlsztynTV